Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеките в България за първи път с единен онлайн портал

Снимка: Архив
До момента 26 български академични, университетски и обществени библиотеки са включени в първия онлайн каталог у нас, който дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите и дигиталните им колекции. Порталът предоставя единен свободен он-лайн достъп до книжните и електронни ресурси и предоставяните услуги на най-големите библиотеки у нас.
С изграждането на портала се поставя началото на една нова дигитална библиотека в България, която гарантира на потребителите намирането на обективна и безценна информация.
Мащабният проект е на фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система), подкрепен от фондация „Америка за България”, и стартира през 2009 година. Наличният онлайн каталог на страницата на НАБИС непрекъснато се актуализира и предстои в него да се включат нови библиотеки от цялата страна.
Сабина Анева, зам.-изпълнителен директор на НАБИС и зам.-директор на Централната библиотека на БАН, разказа в „Артефир” за ползите от проекта и процеса на дигитализация на българските библиотеки.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна