Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на нова документална книга за Яворов

Днес от 17.30 часа в Eкспозиционната зала „Високото пространство” при музей „Никола Йонков Вапцаров” в София ще бъде представена документалната книга „Истинският роман на Яворов” със съставители Василена Билярска и Цочо Билярски. Това е най-пълното издание на архива на поета, публикувано в годините досега.
Ето какво разказа Цочо Билярски в „Нашият ден”:
„Василена е най-малката ми дъщеря, но предпечатната подготовка е дело на най-голямата ми дъщеря Любомира. Средната ми дъщеря помагаше при издирване на материалите в архива на БАН. Общо взето това е семеен продукт. За мен това е четвърта книга, посветена на поета. За първи път започнах да работя с архива на Яворов, когато преминах на работа в Централния държавен исторически архив. Получих задача за проучване на архива на Яворов. Първото ми докосване до оригиналната документация на Яворов беше тогава. Да държиш в ръцете си, написани от Яворов писма, картички, чернови на произведенията му, оригиналът на стихотворението „Бежанци”, е невероятно удоволствие. Имах възможност да срещна негови документи и в други архиви - на Григор Василев, на поета Кирил Христов. Голяма част от документите за книгата бяха издирвани и открити през последните години. Подготовката на този том ни отне приблизително две години и стига до 1910 г., до смъртта на Мина Тодорова. Вторият том е почти готов и е до края на живота на самия Яворов. Първият излезе с подкрепата на Министерство на културата по програмата „Подкрепа за български книги”. Сега ще кандидатстваме с новия том и се надяваме, че до лятото читателите ще го имат. Това е зрелият период на Яворов. Там се появява и Лора. Там е документирана активната му дейност във ВМРО. Подготвените от него документи са били предназначени до западния свят. Тогава на дипломатическо ниво се е писало на френски език и въпреки добрите познания на Яворов, Лора Каравелова е тази, която подготвя всички документи. Тя е преводач на тези писма на ВМРО. Големият поет Яворов е представен и с личния си живот, с неговите любовни авантюри и музи. Не е пропусната и  първата му вдъхновителка - Дора Габе. Изобщо жените около Яворов не са случайни и това се разкрива в книгата. Много интересна в първия том е разказаната от самия Яворов история на рода му и невероятното забогатяване за една нощ на неговия дядо.
Тази автобиография е записал Владимир Василев, когато Яворов е вече сляп. Тогава той иска да разсее Яворов от трагедията за смъртта на съпругата му Лора Каравелова и лошото отношение към него от страна на обществеността. Там той разказва точно за прародителите си и стига до идването си в София. Това вече е зрелият Яворов. Стилът там се различава от написаното от него. Няма да разказвам всичко, за да има какво да открият читателите. Книгата е много интересно, защото разкрива и съвсем непознати неща от живота на Яворов.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна