Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една мрачна прогноза в Международния ден на ромите

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който се занимава с проучвания за причините за престъпността сред ромите, отговори в „Нашият ден” на въпроса дали има разлика между българската и ромската престъпност?
„Това е една много деликатна тема. Има определени типични престъпления, характерни за ромите, и има определена структура на организацията при престъпления като лихварство, кражби на метали, ДДС измами и т.н. Описаното за Видин може да се види на много места в страната.
Това вече е типична картина за България. Решенията могат да бъдат само социални, както и нови подходи от страна на полицията с мобилни структури за контрол. Проблемът е колко ресурси е готово да отдели обществото ни, за да защити на практика пострадалите беззащитни хора. Аз съм с впечатление, че от началото на демократичните промени у нас статистика за етническата престъпност не се събира, заради чувствителността на проблема. Това не се коментира публично, извън националистическите партии. Лошото е, че полиция и политици са склонни да работят с тези ромски лидери, които са част от структурата на престъпността в ромските махали. Те им трябват за избори.
Последиците са, че ромските лидери получават държавна легитимност и легитимност от местната полиция. Това окончателно обезверява хората.
Това е една зона на мълчанието, в която потъват стотици милиони левове за програми, идеи и пр., без да постигнат нищо. Аз съм голям песимист за това, което се случва и предстои да се случва. За интеграция на ромите се говори предимно в интерес на съответните неправителствените организации, а не в интерес на цялата система.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна