Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата музей и нейната роля в културното многообразие на Европа

Музикален център „Борис Христов”
Снимка: архив
На 15 април 2013 година от 9.30 часа в музея „Борис Христов” се организира Международна кръгла маса на тема „Къщата-музей и нейната роля в културното многообразие на Европа”. Темата ще бъде представена от официалния гост на събитието – Мачей Яницки, директор на музея „Фредерик Шопен” във Варшава.
Проявата е поредното, пето по ред, издание на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”, създаден с основна цел да съдейства за взаимното опознаване на културното наследство на страните членки на Европейския съюз. Инициативата включва организиране на конференции, дискусии, презентации, изложби и други форми на публичното представяне на образци на културното наследство от цяла Европа. Проектът започна своята реализация през 2011 година със съдействието на Съюза на българските журналисти – секция „Култура”.
От осъществяването на първата проява до днес се потърсиха отговори на много въпроси, свързани със социализацията и опазването на културното наследство, и беше споделен опитът на музейни институции от Унгария, Полша, Дания. Като гост-лектори от Полша, в проявите са взели участие Мария Анна Потоцка, директор на Музея за съвременно изкуство в Краков, Марцело Андино Велес, директор на Музея за модерно изкуство във Варшава, Войчех Пиотровски, научен секретар на Археологическия музей в Бискупин.
Събитието е под патронажа на Н. Пр. Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в София. Посолството на Република Полша в София е традиционен съорганизатор на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”, който се реализира в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Предаването „Европейски паралели – за музея, за галерията” на програма „Христо Ботев” подкрепя проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”. Как протича тази подготовка ни разказа нашият гост в студиото – Мачей Яницки, директор на музея „Фредерик Шопен” във Варшава.

събота, 13 април
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна