Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
В семейството на житните растения ръжта е важна продоволствена култура наред с пшеницата, защото от нея също се пече хляб. Тя е незаменима за отглеждане в районите с по-неблагоприятни климатични условия, където пшеницата по-трудно вирее. Затова от старо време ръжените класове заемат почетно място в гербовете на населени места от Германия, Чехия и Испания. Ръжта може също да се използва за направата на бира, уиски или водка. Няма по-ценна култура обаче за производство на бира от ечемика. Пивоварният ечемик е основната изходна суровина за добиването на малц. Благодарение на редица технологични процеси ечемикът променя своя строеж и свойства и се превръща в пивоварен малц, който може да се вложи като суровина за производството на пиво. Тази древна напитка сега е трета по популярност в света след водата и чая. Зърното на овеса се характеризира с висока хранителна стойност и е отлична храна за подрастващия организъм. Използва се за приготвяне на грис, брашно за детски храни, овесени ядки. Притежава и високи фуражни качества, затова е част от дажбата основно на конете. Овесът още от древността е известен и като целебно растение, употребявано при лечението на различни заболявания и за профилактика на много от тях. Гости: доц. Галина Михова, доц. Дарина Вълчева, доц. Тодорка Савова и асистент Евгения Вълчинкова.