Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Великден – „Великденско вино”

Снимка: Архив
Винаги съм се чудила на тази народна песен, в която се казва: „Хубав ми празник Великден, още по-хубав Гергьовден.” Е, тази година ще разбера как деня на Възкресението ще премине в ден на Храбростта. А венците от върбови клонки на лазарките ще покрият главиците на грегьовските агънца. Хубави, празнични дни, когато на трапезата на Пролетта вече е седнало Лятото. Светлината на Христовото възкресение ще засвети с аления цвят на победата, отвоювана от свети Георги.
Затова на 5 май, неделя, Възкресение Христово, радиотеатърът предлага на своите приятели и почитатели едно неповторимо преживяване – радиоспектакълът „Великденско вино” от драматурга Константин Илиев. Радиопостановката е дело на режисьора Иван Добчев, в ролята на поп Кръстю – актьорът Георги Къркеланов. Не напразно в този светъл, празничен ден сме подбрали подобно заглавие.
През 1994 година пиесата е обявена от българските театрали за най-добрата българска пиеса на всички времена, а авторът й е класиран сред първите трима драматурзи наред с Радичков и Йовков.
Сега е лесно да кажем, че не само поп Кръстьо е предателят на Левски. Че неволни предатели са били всички около Апостола, защото не са могли да оценят и опазят изключителната му личност. Но през 70-те години на миналия век, когато се появи заглавието „Великденско вино” в репертоара на театър „София”, Константин Илиев преобърна цяла една историческа епоха”, въздигайки образа на Апостола до небесния образ на Божия син, но също така, оправдавайки обявеният за предател на Апостола поп Кръстю. Не защото наистина не е такъв, а защото просто, както някога хората не са разпознали Божия син и са го пратили на Голгота, ние не разпознаваме нашите герои и ги пращаме на гибел.
Обикновено поп Кръстю се играе от вече преминали първа младост актьори, опитни в изкуството на театъра. Необичайното в радиорешението на Иван Добчев е, че поп Кръстьо на актьора Георги Къркеланов представя един борбен свещеник, решил до край да отстоява правата си, макар и отритнат от съгражданите си и извършващ Великденска литургия в празна черква. Той е поборник във въстанията, достатъчно интелигентен, за да се гърчи под ударите на съвестта си. Но и достатъчно добре запознат с низкия, предателски, еснафски дух на българина, за да се обърне към светлия лик на Апостола с финалните думи: „Изядохме та, Игнатие, изпихме та!” Думи, които се забиват дълбоко във всяко сърце, думи, които ще бъдат актуални, докато на света живеят българи.
Слушайте на 5 май, Възкресение Христово, от 16 часа радиоспектакълът „Великденско вино” от Константин Илиев.
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна