Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални пътешественици”: Пилигримство и приключения в Индия - І част

| обновено на 05.03.14 в 14:40
Жени от племето мегхвар – „деца на облаците”. Според легендата племето произхожда от мъдрец на име Мегх (Облак), който имал способността да измолва дъжд. Основният им поминък е тъкане и ръкоделие. Двете жени са снимани от Николай Янков и Елена Щерева пред домовете им в едно от селата, граничещи с Пакистан.
Снимка: Архив
Поредното ни пътуване е към далечна Индия. Наши гости са Николай Янков и Елена Щерева – индолози, преподаватели и писатели. Техният първи пътепис излезе под заглавието „Химикалка, шоколад и две рупии” през 2010 г. Буквално преди дни, след двумесечно пътешествие, те се върнаха от Бхарат (както още се нарича Индия) и споделиха за нас своите преживявания. Критикът Мирослав Моравски пише за книгата им: „Видях Индия. Буквално. Взирах се в тежките води на Ганг, здрависвах се със сикхи, бях преследван от рикшаджии, говорих на хинди с индийски кондуктори, открих в прелестите на Кашмир черти от родната си България”.
Николай и Елена ни разказват за северно-индийските племена рабари и ахи. Ще изминем заедно дългия път от Южна Индия до Пенджаб, страната на сикхите. Ще се потопим в шумната пъстра смесица на езици, култури и религии, каквато само Индия може да предложи.

4 март
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна