Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатърът представя: „Решение 1424” от Цончо Родев

Снимка: Архив

Урок по история

На 2 юни, денят на Ботев, също както на 19 февруари, българите потъват в дълбок размисъл за националното си предателство. Защото и Ботев, и Левски са национални светини, но във своето време са били просто поборници, бунтари, борци за свобода, терористи от днешна гледна точка. А за тяхната гибел винаги посочваме собствената си, българска недалновидност, страх и еснафщина. И рядко напоследък се появяват пиеси, които могат да повдигнат духа и самочувствието ни. Една от тези пиеси е „Решение 1424” на писателя Цончо Родев. За жалост, тя остана единствена негова такава в репертоара на Радиотеатъра, появила се като първа награда на един от прегледите за българска драма на редакцията.
Кой е писателят Цончо Родев? Роден е в град Провадия. Негов прадядо по майчина линия е Петър Нинчев - един от ранните куриери на Раковски, заклан от турците през зимата на 1861-1862 г. По бащина линия родът му води началото си от махалите на Габровския Балкан. Руините на средновековната крепост Овеч, която се издига на хълма край Провадия, пробуждат от детските му години интерес към българската древност. Във Варна се заражда любовта му към морето и литературата. Баща му Христо Ц. Родев е адвокат, депутат в XXIII-ото Народно събрание. Убит е веднага след 9 септември 1944 г., а впоследствие е осъден на смърт от т.н. Народен съд. Цончо Родев завършва право в Софийският университет, но като син на убит от Народния съд не може да практикува юридическа професия и се отдава на литературна дейност. Създава редица исторически, фантастични и приключенски романи и повести за деца и юноши. Разказваческият му дар и изследователски порив - да дълбае дълги години в недрата на историята, движещите сили и личностите й, го превърнаха в „художествен летописец” на България.
Но като драматург Цончо Родев се появява само в репертоара на Радиотеатъра. И тук той не изневерява на своята любов към историята и на изследователския си дух. Действието се развива в един августовски ден на 1888 година в кметството на град Сливен. А решението, което вземат общинарите в този обикновен ден е историческо. Защо е така, ще разберете като ни слушате. С режисурата на Кирил Каменов и гласовете на Стоян Алексиев, Ириней Константинов, Иван Налбантов, Стоян Пепеланов и Димитър Иванов, вие, нашите слушатели, ще станете съпричастни към една наистина патриотична постъпка с необикновени последствия.
Ние, хората от XXI век трябва да се учим от нашите прадеди, за да се гордеем, че сме българи.

неделя, 2 юни от 16.00 часа

По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна