Eмисия новини
от 20.00 часа

Световен ден на НЛО

Днешният ден от 2001 г. е обявен за световен ден на Неидентифицираните летящи обекти (НЛО). Датата не е избрана случайно. През далечната 1947 г. на този ден е станал т.нар. Розуелски инцидент. В градчето Розуел на щата Ню Мексико собственик на едно ранчо открива нещо като летяща чиния, която се е забила в имота му. Обажда се в близката военна база и съобщава, че в този обект е открил телата на четирима пътника – ниски, с големи глави и черни очи. Официалното обаче съобщение гласи, че по това време в Розуел няма никакво НЛО, а са паднали парчета от свръх секретна сонда по програмата за проследяване на съветски ядрени изпитания. Няколко години по-късно все пак майор Джеси Майкъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел на базата на ВВС в Розуел, признава, че историята със секретната сонда е била измислена, за да се прикрие наличието на предмети с извънземен произход. Целта била да се избегне паника сред хората. Въпреки неопровержимите доказателства за събитията в Розуел, все още официална информация няма. Как у нас се отбелязва този ден от специалистите уфолози научаваме от инж. Веселин Боянов, председател на Мрежата на обединените уфолози в България:

Уфологията никога не е приемана за наука от академичната общност, което не ни демотивира да продължаваме да се занимаваме с тази дейност. Напротив! Ние се стремим да разберем какво се случва със загадките около нас. Аз съм компютърен специалист по професия, но от малък се интересувам от загадките. Като студент организирах хора от Добрич, които проявяваха интерес към загадките. Оказа се, че не само ние, но и други хора от цяла България имат нашите интереси. Сега сме направили Мрежа на българските уфолози, в която приобщаваме хора като нас. Вечният въпрос е следят ли ни отгоре и какво виждат? На нашия сайт публикуваме всеки сигнал в отговор на този въпрос и всеки сам трябва да си прави изводите. Има много странни и хубави снимки на обекти от различни краища на страната. В някои случаи те са резултат на илюзия, на ефекта оптична измама, но има и неща които не можем да отречем или да определим какви са. По косвени признаци ние можем да определим дали един обект е доста по-странен от обичайните летателни средства. Нямаме статистика за периодичност в появата на обектите, въпреки че на запад имат. Мога да кажа, че през летните месеци наблюденията и сигналите зачестяват. Аз съм привърженик на теорията за световната конспирация. Има неща, които се прикриват и излизат наяве в определен момент. Обществото се дезинформира, а хората, занимаващи се с подобни проучвания, се дискредитират. В Розуел не е имало свидетели, а в Челябинск така и не стана ясно какво свали метеорита, както го определиха. Дали е секретна военна техника или т.нар. „пазителите от природни стихии”, както четем в интернет? Всичко зависи от властите, времето и финансите. Всеки се локализира и ние в Добрич проучваме нещата близо до нас според възможностите си. Получаваме много интересни съобщения от цяла България и на някои от тях обръщаме внимание. Сега готвим нещо, но ще го публикуваме в сайта, когато сме готови.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от