Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът е сектор, който ще издърпа икономическия растеж в условията на финансово – икономическа криза

Снимка: БГНЕС

Днес в „Нашият ден” участва вицепремиерът Даниела Бобева. Поводът – проблемите в туризма, с чието разрешаване тя се зае почти веднага след встъпването си в длъжност.
„Туризмът е сектор, който ще издърпа икономическия растеж в условията на финансово – икономическа криза” – заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Как ще се решат проблемите в този отрасъл, чиято нормативна база в момента – в разгара на сезона – е неокомплектована и неработеща, която няма административна структура и конкретна фигура, която да го представлява, както и какъв е дневният ред на вицепремиера Бобева за тази седмица – чуйте в звуковия файл.

Част от разговора
Даниела Бобева, вицепремиер:
Туризмът е много важен сектор. В условията на финансово-икономическа криза на туризма се възлагат надеждите като на един от секторите, които ще издърпат икономическия растеж, наред със селското стопанство. Мерките в туризма са наболели от години и има много работа през следващите месеци и години. Бях тези дни по морето. На хората там им е омръзнало да поставят едни и същи въпроси с години и те да не намират разрешение. Т.е. всички работили в сектора на туризма в държавната администрация са в дълга на хората от туризма. В него са наслоени типично български проблеми. Един от основните е, че няма диалог, няма консенсус за това какво и как да се направи. Туризмът просто е един сектор като всички останали в българската икономика. За щастие там не се очертават големи фалити, там няма монополи и видимо изглежда по-лесен сектор за оправяне. Туризмът расте въпреки сегашното състояние на нормативна база, която е неработеща и не окомплектована, а липсва и административна структура.
Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски се срещна с представители от бранша и се коментира въпроса за избор на фигура, която за представлява туризма у нас. От бранша поискаха и зам. министър от техните среди. Представиха ни шест кандидатури. В петък имах среща с министрите с отношение към проблемите на туризма. Дефинирах около 10 от тях. Ние нямаме големи очаквания за това какво ще прави този зам. министър и евентуално по-нататък министър. Проблемите ще се решават на ниво министри и то не на един, а всички. В този смисъл дебата между съсловните организации кои да бъдат консенсусните фигури за позицията на зам. министър, мисля че изместиха дебата за туризма. Някакви междучовешки отношения като че ли доминират и пречат.
Аз съм много окуражена от заседанието на министерската ни група по туризма. Трябва да свършим доста неща. В края на другата седмица вече ще излезем с някои решения. Формулирахме най-важните проблеми – визите, транспорта за туристите, концесията на летище Балчик, концесионирането на плажовете, държавните дружества в големите курорти, рекламата в туризма и пр. Това е един изцяло либерализиран сектор и по принцип държавата не трябва да се меси, но тя не си е свършила работата, защото не е направила рамката в която да функционира този конкурентен сектор. Не мисля, че браншовите организации или Съвета по туризъм може да реши тези проблеми, както и тези на нормативната база. Това са проблеми на държавата и тя трябва да си ги решава. Ще си позволя да кажа няколко думи и за подкрепата на малкия и среден бизнес. Ще положим усилия чрез Българската банка за развитие да намерим средства за стартиращ бизнес. В същото време със Закона за обществените поръчки даваме много по-голяма възможност за достъп на малкия и среден бизнес до тях. Тази седмица е много важна. Днес влиза на междуведомствено обсъждане и в сайта на МС ще сложим измененията и допълненията на Закова за обществените поръчки. В края на тази седмица ще внесем първите режими и административни тежести, които трябва да отпаднат. В края на тази седмица трябва да приключим и първата сесия по туризма, трябва да формираме групата, която ще разработи стратегическия план на Банката за развитие. Изобщо, предстои ни една доста натоварена седмица.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма:
Безброй са въпросите по отношение на туризма. Ние от деца все слушаме, че туризмът е приоритет за България. От Европа ни съветват да развиваме туризма, като имат предвид да създаваме работни места. Те не вярват, че може да имаме толкова много безработни при положение, че имаме толкова много туристически забележителности, природни феномени, културни феномени. Смятат ни за изключителна страна. Защо не работим за туризма? – Този въпрос ни задават в ЕС и ни се чудят на акъла. Чудят се как може да имаме 320 хиляди безработни, а в същото време имаме 40 хиляди паметника на културата. Срещахме с премиера Орешарски, с вицепремиера Даниела Бобева. Чухте какво каза преди малко, тя не вижда монопола на държавата върху туристическите атракции и природни забележителности, които няма как да бъдат приватизирани. Споменахте концесиите на плажовете. Проблемът е, че те са държавни и не се управляват както трябва. Те не управляват и тези 40 х. паметника на културата, не създават работни места чрез тях. Няма държава в света като България, в която не се знае кой е собственик. Никой не знае кой е собственик на туристическите атракции в България. Нямаме регистър. Те стоят в една кантонерка в МРРБ, но министъра на регионалното развитие въобще не знае, че е собственик на туристическите атракции. Именно заради това, когато казваме да се създаде министерство на туризма, нямаме предвид някой да регулира 100% саморегулиращият се туристически отрасъл.
Туристическите страни, например, подпомагат транспорта за туризма и с това подпомагат бизнеса на държавата си. Държавата не управлява своята собственост и не създава работни места, както това е по света с туризма. България е пълна с публична собственост, която не се управлява. Не са само плажовете и концесиите. В това ни е големият проблем. Когато искаме да се развива туризма, ние не искаме нищо друго освен държавата в качеството си на монополист да влезе в тяхното управление, да ни каже какво е работното време, каква е цената, да рекламира адекватно нейната собственост - културните забележителности, природни феномени и др. Това е проблемът над проблемите. Ние искаме туризмът да се занимава с туризъм чрез собствения си инструментариум, чрез малките и средни предприятия, чрез публично-частни партньорства и държавни поръчки, да се създадат нови работни места. Така ще се задвижи целогодишния туризъм. Става въпрос за реформа в туризма. За съжаление в плана „Орешарски” има само девет изречения по отношение на туризма. В него има една фантасмагория, че трябва да се развиват специални форми на туризъм, което нищо не означава. В заключение ще кажа, че час по-скоро трябва да се решат проблемите в МС, да имаме принципал и структура, която да представя българския туризъм.

По публикацията работи: Нина Цанева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна