Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арнолд от The Ex отново на „Аларма Пънк Джаз” - този път със соловия си проект ZEA

ZEA е един от акцентите на десетия юбилеен „Аларма Пънк Джаз Фест”, който ще се проведе в рамките на 10 концерта от август до декември.
Снимка: Цветан Цветанов (архив на „Аларма”)

Причудливи ритмически структури от Етиопия и Гана, електронен инди-рок, имро-пънк и социално ориентирана поезия, философски прозрения и „фитнес кабаре” (ако трябва да заимстваме термина от друга една наша любима група). Жанровете и влиянията са безброй, но музиката на ZEA е уникална и разпознаваема още от първия риф. ZEA е соловият проект на добре познатия у нас Арнолд де Боер, настоящ вокалист (и китарист, а в по-разширените формации и тромпетист) на родоначалниците на импро-пънка THE EX, които гостуваха и на „Аларма” миналата година. One-man show (или two man, защото винаги е от значение кой седи зад пулта, а в случая това е Герт Ян Полдерман), ZEA е проект, обиколил целия свят, включително и Балканите (три пъти досега – от EXIT до някои съвсем локални събития).

В България концертът на 23 август ще е първи за проекта – извънредно, като част от поредното балканско турне, включващо от престижен фестивал за документално кино в Косово до пънкарски барове из цяла Македония. Личният му шофьор и водач из Балканите е самият Васко Атанасоски от Bernays Propaganda, който идва с групата си у нас само две-три седмици след концерта на ZEA. Преди Арнолд на сцената на Лилавия салон в Чешкия център ще излязат Rosenquarzexpress с още нови песни заедно с Верена Кремер, гост-VJ от Мюнхен, колаборация, която представихме миналата година на цяло едно лятно турне. Концертът на 23 август е част от десетия юбилеен „Аларма Пънк Джаз Фест”.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна