Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изглежда сделката за ПОК „Доверие”

Какво се случва с най-голямата Пенсионно-осигурителна компания (ПОК) в страната ни, на която са гласували своето доверие над 1 млн. осигурени българи?
Вече повече от два месеца в публичното пространство виси едно огромно кълбо от неяснота около сделката за смяна на собствеността на компания „Доверие”. Оторизираните институции мълчат. Някъде в публичното пространство се появиха съмнения и недомлъвки за съдбата на парите на осигурените. Точно за съдбата на тези средства говорихме с Даниела Петкова, председател на УС и изп. директор в оставка на ПОК „Доверие” и Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. През изминалата седмица разбрахме, че е подписано окончателно споразумение между купувача „Юнайтед Кепитал” за тези над 98 % от активите и „Доверие”. Опитахме се да свържем с техни представители, но ни отговориха, че ще коментират след като сделката бъде внесена в Комисията за финансов надзор. Защо се бавят нещата и трябва ли да се случат?

Даниела Петкова:
Много трудно ми е да отговоря. Между другото аз бях поканена и от купувачите да остана на позицията, която заемах и до сега, но това е друга тема. Какво се случи? Всъщност преди два месеца във Виена беше публикувана официална информация на „Виена Иншурънс груп”, че са подписали договор с “Юнайтед Кепитъл” за продажба на мажоритарния пакет акции на ПОК “Доверие”, на които те са собственик. От тогава до момента извън този факт има само още един. Той е, че документи от „Юнайтед Кепитал” в държавните институции не са внесени. На увисналия в общественото пространство въпрос защо е така, се оказва че никой не знае отговора. Всичко друго изговорено и изписано са журналистически проучвания, анализи, недомлъвки и всякакви изявления от заинтересовани страни по сделката. Имаше две прессъобщения на „Юнайтед Кепитал”, но те се оказаха недостатъчни за информационния глад по темата. Нямам информация да е подписван втори документ и не знам какво е това „окончателно” споразумение за продажба. Не мога да потвърдя информацията, че има сключен договор. Това е публична компания в Австрия и те не биха си позволили да публикуват нещо, което не отговаря на действителността. Подробности не знам, но нямам колебания, че такъв договор съществува. Не ми е обяснимо, защо беше публикувана тази информация без да са готови да се представят пред българската общественост. Мисля си, че точно това е причината да има такъв неконтролируем коментар по темата. От друга страна, твърде много хора се интересуват от случващото се с компанията. И форумите са пълни с тревожни коментари на осигурени в „Доверие”, защото осигурените в компания са прекалено много, активите също не са за пренебрегване. Кога ще има сделка от тук нататък зависи единствено от държавните институции на България. Това не е само Комисията по финансов надзор. Нужно е решение и на Комисия за защита на конкуренцията. В момента все още няма сделка. Поне на този етап осигурените в „Доверие” нямат повод за притеснение. Процедурата по финализиране на сделката може да приключи най-рано след няколко месеца. Минимум 2 до 5 месеца са нужни за разглеждане на документите в двете споменати държавни институции и тяхното произнасяне.

Цялото това положение вероятно създава провокация дори риск пред стабилността на нашата пенсионна система.

Иван Нейков:
Наближаваме 20-годишнината на „Доверие”. Това е най-старата осигурителна компания в България. Въобще не съм си представял, че целия екип и всички осигурени лица вместо да се чувстват спокойни, са изправени пред тази катастрофална PR кампания от страна на сегашния собственик и бъдещия купувач. Няма начин да са толкова тъпи и да направят всичко това при положение, че боравят със съдбата на толкова хора.
В момента десетки хиляди хора си задават въпроса какво да правят. Това беше най-лошият начин, по който може да се тръгне към смяна на един собственик. Всъщност пенсионният фонд „Доверие” няколко пъти си е сменял собствениците, но никога не е имало такава идиотска ситуация. Това е уникален подход. Този, който го допусна наистина трябва да си даде сметка, че проблемът вече не е само на „Доверие” и на управляващите го досега. Те са последна дупка на кавала на фона на случващото се в осигурителната система. Толкова години ни бяха нужди да вдъхнем доверие на хората в пенсионните фондове и изведнъж ги връщаме в страха, в недоверието. В момента в България никой на никого не вярва и в тази ситуация се появява случаят с „Доверие”. Как да обясняваш на тези хора, че парите им не са застрашени при който и да е собственик. Има защитни механизми, но кутията на Пандора вече е отворена. Това е лошото. Има нов спад на доверието.
Вместо да се радваме, че имаме такива институционални инвеститори в България и натрупаните средства от 6 млд. се инвестират, ние правим всичко възможно да плашим хората, за да стигнат до заключението, че вече нямат доверие в ПОК „Доверие”.

Даниела Петкова коментира това мнение:
Няма как да се чувстваме добре след 20 години работа и случващото се през последните два месеца. „Доверие” е масов фонд, което дава отпечатък върху инвестиционната ни политика. Тя е доста консервативна. Ние не се борим и нямаме политика за реализиране на някакви високи доходност, защото даваме приоритет на сигурността. Търсим баланс между риск и доходност по-скоро ориентиран към по-нисък ръст на инвестициите. Това не е масова практика на колегите ни и е въпрос на политика. Ние считаме, че е по-добре да се съхрани стойността на парите, отколкото да се поемат рискове. Това е нашата стратегическа позиция от създаването на фондовете и доходността ни се движи около 4% средногодишно за периода от 2004 година до сега.

Интересът на осигурените е над всичко, затова се свързахме с Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), която заяви, че ще следи сделката отблизо. От там казаха, че нямат информация за споделяне. Не успяхме да се свържем с представител на Комисията за финансов надзор. От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също не знаят още нищо. Всички тези институции имат информация според нас, но не искат да я споделят.

Иван Нейков:
Най-вече осигурените лица искат да има яснота и да има отговорна институция, която да изисква спазването на закона. Не може никой да каже, че няма да разреши продажбата на един пенсионен фонд.
Има си собственици, които решават това. Въпросът е при такава сделка просто не продаваме каса бира, а продаваме надежда, очаквания, сигурност. Грешка е, че много от осигурените лица и досега не знаят къде са инвестирани парите им. На хората им трябва самочувствие, че с парите си помагат на България.
Важното е да се знае, че няма заплаха за интересите на осигурените лица.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, коментира за „Нашият ден”:
Преди близо два месеца ударихме камбаната първи за тази неяснота, която и днес е факт. Не мисля, че картината се е изяснила. Неяснотата на бъдещите собственици и намеренията им по отношение на инвестиционната политика, остават за нас най-сериозното притеснение. Те трябва да дадат гаранции какво ще става с парите на осигурените лица. Като техни представители и като организация макар и с миноратарен акционерен дял, всъщност се чувстваме морално ангажирани със случващото се с „Доверие”. От тук, както и до сега, КНСБ винаги ще бъде в тази позиция и нямаме намерение да затваряме очи и да се приспиваме, заради някакви други причини и договорки. Както заявихме при срещата си в началото на юли с премиера Орешарски, с шефа на ДАНС г-н Писанчев и шефа на Комисията за финансов надзор г-н Мавродиев, ще продължим да настояваме всички държавни институции на най-високо ниво да не допуснат по никакъв начин тези два милиарда лева на 1 250 000 осигурени лица да потънат в някакви неясни намерения или да бъдат инвестирани в рискови несигурни инструменти. Както става ясно, ние сме настоявали и до сега сме успявали с всички мажоритарни акционери, които се сменяваха вече 6 пъти, да се придържат към една по-скоро консервативна инвестиционна политика с приоритет в сигурността. Лошото е, че въпреки срещите ни, информация нямаме. Поне регулаторът до сега трябваше да заяви ясно своята позиция и да продължи да внася доверие и спокойствие. Г-н Мавродиев един път беше в НС, но не чухме негови ясни ангажименти за изясняване на сделката с „Доверие”. Очаквам г-н Писанчев да следи сделката и да получим някаква информация, както обеща. Липсата на информация е притеснителна. Нашата информация за купувача е свързана с името на „Инвестбанк” – малка руска банка. Чий пари стоят зад тях и какви са намеренията им ми е трудно да кажа към настоящия момент. На 24 септември ще има заседание на Надзорния съвет на КНСБ. Тогава ще видим какво става и ще ви информираме.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени