Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящият първи вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски"

Снимка: Архив
Днес ГЕРБ внесе в Народното събрание искане за вот на недоверие на кабинета „Орешарски“. Мария Костова разговаря в „Нашият ден“ с депутатите Цвета Караянчева от ГЕРБ и Явор Куюмджиев от „Коалиция за България“ и с политолозите Първан Симеонов и Любомир Стефанов за мотивите и за последиците от този вот.
Няколко пъти през последните месеци бившите управляващи се канеха да го направят. Тази седмица пристъпиха към реализация на идеята си, но в последния момент решиха да сменят предмета на искания вот. И ако вчера се питахме защо ГЕРБ ще иска вот за цялостната дейност на правителството, днес се питаме защо започват именно с Министерството на инвестиционното проектиране.
Явор Куюмджиев: Основание за искане на какъвто и да било вот на недоверие е едно от основните демократични права на всяка партия в парламента. За мен по-скоро е странна тяхната вече пословична непоследователност. Ако си спомняте при тяхното управление ДДС в един ден скачаше с 2%, падаше с 2%, после не се променяше и на края всички загубихме представа какво точно се случва. Тяхното мнение се оформяше според настроението на лидера им и от това доколко е ядосан от сутрешните ТВ и радио блокове. Това наблюдавахме и тези два дена. Сменяха предмета на вота няколко пъти, докато стигнаха до Министерството на инвестиционното проектиране благодарение на медиите, които раздухаха темата заради един нов зам.-министър там. Има един позитивен ефект от цялото това упражнение и то, че ГЕРБ започват да се учат да бъдат опозиция. Те са партия създадена да експлоатира по безобразен начин властта. Другата причини за вота на недоверие, който няма и теоретични шансове да успее, е че ГЕРБ търси консолидация. Тяхната партия не е създадена на базата на идеология, на базата на ясна програма или ако щете визия за развитието на държавата, пък и на тяхната партия. ГЕРБ е прост клуб по интереси, който беше създаден, за да упражнява властта. Без това ГЕРБ няма основа за съществуване. Сега ГЕРБ търси нова съставка, която да ги сплоти поне за малко и преди да се разпаднат окончателно. По отношение на така коментираното назначение на зам.-министъра в новото министерство, определено като от квотата на ДПС, не мога да приема упреците. Какво значи от квотата на ДПС? Това правителство няма коалиционен договор, то е експертно-политическо. Не може да няма политика в което и да е правителство, защото самото правителство прави политиката на подкрепилите го партии. Не мога да коментирам назначението на зам.-министъра, защото за него носи отговорност ДПС.
Мария Костова: Дали може да има и полза от вота и да чуем нови полезни идеи?
Явор Куюмджиев: Когато той е конструктивен, когато има полезни идеи, когато има чуваемост от двете страни, дебатът винаги е полезен. За съжаление в тези няколко месеца, ние забелязваме съвсем различно поведение на колегите от ГЕРБ. Два месеца те “ваканцуваха”. Когато се появят в зала, влизаха и излизаха като на панаир. Взимайки думата, те не поднасяха нищо конструктивно. Те все още обсъждат какво е направила на времето Тройната коалиция?! Това конструктивно ли е? Ако има конкретни полезни идеи, ние винаги ще ги чуем. На въпроса ви защо не реализирахме на 100% предизборните си обещания ще кажа, че ние не сме управлявали още дори една четвърт от мандата си и не е възможно да се търсите изпълнение на програмата ни на 100%. Това е некоректно. Не се извиняваме с ДПС. Взаимодействието ни е просто реалност, определена от избирателите. Освен това, въпреки ситуацията от първия ден на правителството, ние съумяваме да реализираме голяма част от обещанията си. Идеята е, че не управляваме сами. Имаме друга партия , която не изповядва изцяло нашите ценности, те си имат свои идеи, свои цели. Ние изискваме от кабинета изцяло да се съобразява с нашите обещание и предизборни цели. След няколко месеца ще се види, че все повече наши обещания се изпълняват. Все пак изминали са само 4 месеца от нашето управление. Ако продължаваме да работим със сегашните темпове, до края на мандата сигурно ще изпълним над 90% от записаното в програмата ни. Дали предвиждаме цял мандат? Ще кажа, че сме парламентарна република и не ми се вижда реално този парламент да не си изкара мандата. Няма да е драма, ако в рамките на този мандат може да сменя няколко правителство по състав. Важно е да се провежда политиката на двете подкрепящи правителство партии. За първи път има правителство, което се стреми да изравни правата на българските граждани с едрия капитал, с монополите, с олигархията, така че да се живее малко по-добре. На протестиращите ще кажа, че имат право, няма лошо. Не е нормално обаче да ограничаваш правата на други български граждани, докато упражняваш своите. Не можеш да обиждаш, кълнеш и хулиш безпардонно и това да се счита за нормално. Иначе да си протестират, но в рамките на закона. Вие казвате, че се готви сценарии за деня на вота за повторно затваряне на депутатите в НС и пр. За какъв сценарии говорите? Ако се готви сценарии, значи ние се намираме в една съвсем друга ситуация . Някой се опитва да яхне протеста и ако се установи организация и сценарии, тогава нещата стават страшни. Това би било нарушаване на държавния ред, дори опит за преврат. Атаката срещу институцията, която е най-висша в тази държава, не е нищо друго освен опит за превземане на властта чрез метеж.
Мария Костова: Означава ли това, че в края на юли протестиращите пред Народното събрание според вас са целели метеж?
Явор Куюмджиев: Част от хората, къртещи павета, бяха подготвени за атаката си. Не искам да се връщам назад. Надявам се събитията да не се повторят. Вярвам на полицията в перфектния й начин на действия, както до момента. Ние сме за спазване на правилата и законите и ще го отстояваме.
Цвета Караянчева: Промяната в темата на вота е в резултат на вслушването ни в опозицията извън парламента. Очакванията, които имат нашите избиратели е да не ограничаваме възможността за вот на недоверие до свалянето на това правителство. То се поддържа от “златния пръст” на лидера на една националистическа партия. Резонно е да започнем с вот на недоверие към инвестиционните намерения на правителството, защото е трудно да разбереш какво точно се случва в новото министерство. Три месеца се купуват мебели, автомобили, офис оборудване, а няма движение по проекти. Вчера станахме свидетели на политическо назначение. И точно тези хора говорят за нашите кадрови грешки. Премиерът Борисов бързо се отърваваше от някои наши кадри. Сега правителство демонстрира безкомпромисен начин на назначаване - с натиск и принудително подаване на оставки. Какво направиха до сега?-Кадруват и не изпълняват обещанията си. Работят хаотично и не чуват българските граждани. Затова тръгваме към поредицата от вотове, за да заклеймяваме всяко действие на това правителство.
Първан Симеонов: Нищо изненадващо няма в действията на ГЕРБ. Те често променяха своите възгледи доста енергично и в предишния мандат, когато бяха управляващи. Добре е, че вече те свикват с парламентарната практика, понякога налучкват стъпките. Струва ми се, че в момента ГЕРБ се опитват бързо да навакса отсъствието си буквално и преносно от политическия дневен ред, което сами си организираха. В последните няколко месеца се очертаха две позиции - обобщеният образ на протеста от една страна и обобщеният образ на властта от другата страна. В образа на протеста влизаха и Реформаторският блок, и президентът Плевнелиев, и кой ли не, само за ГЕРБ нямаше функция в очерталата се ситуация. ГЕРБ просто въртеше на празни обороти. Сега ГЕРБ се опитва да навакса това отсъствие. Нещо повече, те се опитват да представят себе си като глас, като говорител и на протеста, и на Реформаторския блок. Това е мечешка услуга и за протестите, и за блока. ГЕРБ ще се опитва да показва енергия, а БСП единно звучене и ясна комуникация.
Любомир Стефанов: Говори се, че през този вот политиците се стремят да си спечелят медийно време и да стигнат до нови публики. Дали обаче някой би искал да ги чуе? Все по-малко са такива хора. Политиката блика отвсякъде в тази държава по всевъзможни канали. Нормално е при такъв вирус имунната система на гражданското общество да си изгради резистентност и да изолира в ъгъла дразнителя. Иначе ние като професионалисти си слушаме политиците, но гражданите вече губят търпение. Впечатлението, което политиците оставят с участието си в медиите е, че май само се възползват от трибуната. Така имиджа им не става по консолидиран, по- многопластов. Напротив, едни и същи неща се повтарят до втръсване и вече се обръщат със знак минус за тези, които ги изказват.
Първан Симеонов: Интересна тема е консолидацията на двете партии - ГЕРБ и „Коалиция за България“. Тази неделя по едно и също време на едно и също място ще има две събития-основаването на партия БАСТА като контрапункт на ГЕРБ и от другата страна дискусионните клубове на президента Георги Първанов. Това дали е опит за роене ще видим във времето.
Очевидно появата на вътрешни идейни течения, дискусии или продължение на вътрешнопартийната борба (в случая с БАСТА), няма как да отчетем като консолидация. Без съмнение крайният ефект и от двете би могъл да бъде консолидация, но това зависи от партиите и техните лидери.Все още е възможно това, което се предвижда за ГЕРБ като роене, да бъде представено от комуникаторите на тази партия като прочистване от дискредитирани личности.
Любомир Стефанов: Аз лично не съм особено въодушевен от шансовете, които се откриват пред БАСТА, защото това си е опит за ГЕРБ без ГЕРБ. Всичко прилича на някакво разчистване на стари сметки, на проект обърнат към миналото, а не към бъдещето.Що се отнася до усилието на Георги Първанов, аз мисля че самият той едва ли намира в себе си политическата амбиция да превърне това в партиен проект. И в двата лагера има достатъчно прагматични хора, които са наясно, че политиката отдавна не е занимание с толкова бърза възвращаемост. Нужна е много прагматичност, нови структури по места и пр. Всякакви приказки за онлайн платформи, иновативни проекти, а не партии, изработване на политики от долу на горе, всичко това е красиво, но е без организационна здравина и не става. Доказа го ГЕРБ в последните години. По отношение на проекта на Георги Първанов се получи една конфузия. Първанов покани депутатите от КБ за участие в неговите форуми, а Сергей Станишев от Брюксел го попитал защо го прави. Ще припомня, че тази партия освен дългогодишна история има и много практика в конспирацията. Нормално е там така да стават нещата. Президентът Първанов се опари. Той разбра, че БСП не може да бъде разцепена. За съжаление той беше последния, който го разбра. Помните проекта АБВ.
Имаше желание човекът, опита се да го направи през парадния вход, копирайки ГЕРБ, обаче не стана. И сега го прави, както са му казали партийните технолози – полека, отвътре, стъпка по стъпка. Прави го, защото на последния конгрес той загуби лидерския двубой без да участва в него, разбрал че е обречен. В тази партия няма сблъсък, всичко се решава предварително в кулоарите. Сега Първанов ще се опита да консолидира недоволните в партията и политиката на Сергей Станишев и точно от тук идва притеснението. Моето мнение е обаче, че без Сергей Станишев партията ще стане много по-лява, по-консервативна партия, което няма да е добре за България.
Първан Симеонов: Много приказки се изприказваха и по водещата роля в момента на БСП в рейтингите пред ГЕРБ. Бойко Борисов постави под съмнение данните на социолозите и ги обяви като резултат от “обичта към платена любовница”.
Данните за БСП са съвсем реални. Привържениците им, при угрозата от ново управление на ГЕРБ, се консолидират и не е изненада. И шансовете на ГЕРБ не са малки, защото тя е партия която може да реализира по-голяма периферия при изборна ситуация. В Реформаторския блок трудното тепърва предстои. Ще кажа и за проекта на Николай Бареков. Той има шанс да влезе в парламента. Николай Бареков осъзнава добре този необходим прагматизъм в правенето на политика, той ще стъпи на ядки от февруарския протест и ще продължи да общува с хората по места. Той твърди, че ще осигури успешни кметове, практики по места, което означава че вероятно ще стъпи на готови налични политически прагматици по места, което винаги е печеливша стратегия. При това той се цели в една лява ниша, която БСП не можа да овладее през февруари. Там има политическо търсене Николай Бареков ще го играе защитник на малкия човек и ще тегли гласове от центъра, от ГЕРБ, от „Атака“ и т. н. Това е стар изпробван начин на оличностена политика. Убеждават ни че не правят партия, а някакъв граждански проект, отричат партиите и на края си правят партия. Това е добрият стар популизъм, който дели хората на народ и елит. Освен всичко Николай Бареков е и разпознаваема фигури, което ще улесни проекта му и ще го вкара в парламента. Такива са нещата.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени