Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барелеф на проф. Александър Фол в Малко Търново

Снимка: БГНЕС

Днешният ден ще бъде особено тържествен за Историческия музей в Малко Търново. Пред сградата на музея днес ще бъде открит барелеф на проф. Фол. Откриването на паметния знак е по повод посмъртното удостояване на големия български учен от Общинския съвет със званието “Почетен гражданин” на странджанския град. Барелефът пред създадения под негово ръководство музей отбелязва и наименуването на местната културна и изследователска институция на основателя на съвременната българска тракология.

Делото и заслугите за Странджа на проф. Фол не се изчерпват с отбелязваното днес. Дълги години той беше несменяем председател на Общия научен консултативен съвет на най-голямата териториална научно-изследователска програма в България. В създадения от него център в Малко Търново бяха проведени редица научни изследвания и експедиции. Заслужава да бъдат отбелязани двутомникът “Странджа - древност и съвремие”, престижният Странджанско-Сакарски сборник, който се реферира от почти всички световни библиотеки, енциклопедията “Тракия” (Странджа- Сакар), програмата „Велека“, която предопредели създаването на Природен парк „Странджа“. Това е ценно наследство с поглед към бъдещето.

Дългоочакваното решение на общинските съветници в Малко Търново поражда надежди, че делото на Александър Фол и неговите колеги и съмишленици в Странджа ще бъде продължено и завършено. За събитието днес се очаква да пристигнат участници в програмата за научни изследвания на този край – колеги, студенти на професор Фол, приятели на големия български учен и негови близки.

По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна