Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерна капела „Полифония” след участието си в Международния фестивал на непрофесионалните ансамбли във Венеция

Хористите от „Полифония” на един от мостовете във Венеция.
Снимка: предоставена от състава

Камерна капела „Полифония” взе участие в ІV-ия Международен фестивал на непрофесионалните ансамбли във Венеция и близкото курортно градче Лидо ди Йизоло. След това съставът изнесe концерти в три италиански града на Тоскана: Флоренция, Винци и Монтекатини Терме.

Концертната ни програма беше съобразена с местата, на които се изявявахме – преобладаваше или църковна, или светска музика – разказва Людмила Герова, диригент на хора. – Изпълнихме произведения от Ласо, Пуленк, Стравински, Кюркчийски, Ивелин Димитров и др. В една от вечерите в програмата, в която се редуваха ансамблите, всеки се представяше с по две изпълнения – така успяхме да чуем повечето от съставите. А те бяха от Русия, Грузия, Кипър, Германия, Португалия… За първи път пяхме в прекрасната църква във Венеция –
„Санта Мария делла Пиета”. Турнето ни извън фестивала беше по покана на Асоциация за приятелство между Тоскана и България, в лицето на Ива Цолова. Имахме възможността да пеем в гръцка църква във Флоренция, която се намира близо до известния Понте Веккио и река Àрно. Прехласнати от видяното в този град, свързан с разцвета на Ренесанса, вечерта концертът ни премина с много голям успех. А отец Николао ни помоли да му изпратим записи на православните творби, които изпълнихме, за да звучат в църквата. С вълнение пяхме в родния град на Леонардо – Винчи. Концертът ни беше в църквата, в която великият майстор е бил кръстен. За съжаление, не можахме да участваме в церемонията по откриване на паметна плоча на великия бас Борис Христов в град Буджано. Проливните дъждове отложиха събитието. Последният ни концерт, най-добрият според мен, беше в прочутия балнеокурорт, известен от ХІV век с лековитите си извори – Монтекатини Терме. Пяхме в зала, построена през ХVІІІ век – просторна и прекрасно украсена със стенописи. А нашата изненада за публиката бе акапелно изпълнение на безмензурна българска народна песен. Преживяването си заслужаваше.

През новия сезон 2013-2014 година камерна капела „Полифония” ще отбележи 45 години от създаването си. Хористите и техният диригент Людмила Герова подготвят специален празничен концерт.

По публикацията работи: Елена Цветкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна