Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обзор на събитията от седмицата

Иво Божков, Мария Христова, Александър Райчев, Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания и Нина Цанева (отляво надясно)
Снимка: Архив
Ето какво споделиха в „Нашият ден” колегата Нина Цанева и Иво Божков, политолог, блогър, получил именно през тази седмица две награди - за онлайн журналистика на БГ Сайт 2013 и награда в категория „Онлайн медия” - първо място на наградата „Валя Крушкина”.

Иво Божков:

„Изключително съм благодарен за тези две награди и най-вече за наградата „Валя Крушкина”, която е много символична, много голяма и натоварваща с един голям ангажимент, който човек трябва да оправдава. Аз следя протестите онлайн от самото начало и очевидно това е било необходимо. Половин милион души са се включили и са гледали случващото се на живо благодарение на интернет технологията. В началото, когато започнах да предавам, не осъзнавах че до такава степен хората имат нужда да комуникират на живо. Има прозрачност, има директна връзка. Докато снимам, хората на чата ми задават въпроси и ми съобщават къде се случват събития, за да отида и ги отразя. Интерактивността е много голяма. В лайфстрининга всичко е много опростено, директно и явно се търси. И сега за протестите и с какво заплашват те националната сигурност. За мен проблемът е в признанието на министър Йовчев за нефункциониране на институциите. Ако това не е така, престъпниците, икономическите емигранти и терористите би трябвало да бъдат разпознавани. В такава ситуация обществото, което се чувства застрашено се насочва от екстремистки групировки и организации към бежанците, а партиите се опитват да си трупат дивиденти. Същността на проблема опира до институциите. Те не функционират добре, защото няма доверие в тях”.

Нина Цанева:
„Имах възможността да присъствам през цялото време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Цели 6 часа продължи този път работата си съвета. Протестите и засилващата се поляризация в обществото ни, заедно с бежанската вълна и навзлизащите с нея екстремисти са основните заплахи пред националната ни сигурност. Това е един от най-важните изводи, който беше анонсиран от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев след края на КСНС, който се проведе в сряда. Всъщност още към 13.30 ч. всички журналисти бяхме по местата си, защото си спомняме предишното издание на този съвет, на което Волен Сидеров попречи на президента да произнесе встъпителното си слово и работата на съвета беше блокирана. Този път всичко започна по правилата. Единственото изключение бяха хората на Николай Бареков от „България без цензура”, които отвън се срещнаха с друг вид протестиращи, имаше опасност от сблъсък, но нещата бяха овладени. Консултативният съвет за национална сигурност обедини първите мъже в страната ни и те излязоха с обща позиция  около няколко тези. Първата е, че заради кризата с бежанците, парламентът и правителството трябва да осигурят нормативно и финансово системата за сигурност, ресорните служби и институции. Участниците в съвета настояха всички партии и институции да се дистанцират от ксенофобията и да насочат усилията си към опазване на етническия мир. Това обединение беше особено важно при неработещи или напълно противопоставящи се институции. Припомням част от изказването на президента Росен Плевнелиев: „Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настоява това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на закона. КСНС призовава политическите сили и другите организатори на протести и митинги да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение. Единни сме в позицията, че са на лице рискове за националната сигурност, в т.ч. от хуманитарен, здравен и социален аспект, предизвикани от засиления миграционен натиск. В тази връзка е необходим общ подход и споделен ресурс на компетентните институции. КСНС изисква от Министерски съвет да отчита периодично изпълнението и да актуализира плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна.”
Министър Цветлин Йовчев отговори на обвиненията след края на съвета, затова че сме разположили огромно количество полицаи на границата, че връщаме бежанци, коментира и анализа на вътрешното министерство за ситуацията в страната, излязъл часове преди началото на Консултативния съвет: „Съгласно българското законодателство и европейските норми, ние имаме право и охраняваме нашата държавна граница, която е и външна граница на ЕС. При охраната на границата ние използваме именно тези хора за ефективна защита. Искам да напомня следното. Нелегалното преминаване на тази граница е престъпление по НК на България. Ние не знаем дали пресичащите границата ни са бежанци, икономически емигранти или потенциални терористи. От тази гледна точка ще продължим да защитаваме нашата граница. Още повече, че България не е страна, която пряко граничи със зоната на конфликт, от където се движат бежанците. Т.е. всичко което предприемаме е изцяло съобразено с всички международни норми и с международното законодателство. Анализът показва реалните рискове за момента. Това е наистина един генератор на заплаха и рискове за националната сигурност и ако ние не го отчетем и не предприемем необходимите мерки, няма да съумеем да управляваме.”

С Волен Сидеров успяхме да разговаряме след съвета. Той уведоми журналистите, че делегация от депутати от групата за приятелство със Сирия ще пътува на 7 декември за страната, водена от Страхил Ангелов от БСП. Разбира се, не пропусна и да отбележи различията в мненията на „Атака” по общата позиция, към която иначе партията се присъединява: „Аз лично смятам, че трябва да се каже много по-ясно, че нелегалните емигранти, които застрашават страната трябва да бъдат екстрадирани. Трябва да се възложи на правителството да вземе мерки за преграждане на границата ни с Турция. За съжаление такова конструктивно решение КСНС не взе. Нещата са много обтекаеми. Първоначалният вариант за декларация на президента представляваше просто една констатация без никаква идея за действия. Вече има съгласие за някои неща, има план за действие на правителството, което между другото е упоменато в становището, но това не е достатъчно. Няма я тази категоричност, с която аз бих искал принудително да се изведат от страната всички нелегални пришълци, които търсят статут.”

Това бяха най-ярките позиции. Днес ще има своеобразно продължение на темата във връзка с посещението на Върховния комисар за бежанците на ООН Антонио Гутереш и комисар Кристалина Георгиева, които ще се срещнат с президента, премиера, с председателя на Народното събрание. Те ще посетят и бежанския лагер във Враждебна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна