Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Димитров: Министър Андреева не попада в списъка на лица с несъответствие в декларациите

Не е висок броят на лицата, заемащи висши държавни постове, с нарушения в декларациите в сравнение с броя на лицата, задължени да декларират своето имущество и доходи, които са над 6700. Има тенденция за леко намаляване, която проличава през годините. Това каза председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за предаването "Преди всички".

Не можем да кажем дали по небрежност или умишлено се укриват данни по декларациите. Има недекларирани имуществени доходи. В огромния брой случаи става дума за небрежност, за непознаване на Закона. Много често не се декларират доходи и имущество на брачния партньор. Моето мнение е, че Законът не се познава. Много често декларациите се попълват не от самото задължено лице, а от други лица – секретарки, счетоводители и т.н., каза Димитров.

Той обясни, че при нарушение и несъответствие подлежат на производство по извършване на данъчна проверка и ревизия: Данъчната ревизия никак не е приятна процедура, така че това също е санкция сама по себе си. /…/ В огромния брой случаи тези данъчни проверки приключват със заключението, че няма нарушение на данъчното законодателство. В доста редки случаи се оказва, че има доходи, които подлежат на данъчно облагане и съответното лице плаща допълнително данъци и съответно бива санкционирано по реда на данъчното законодателство. Проверката за тази година не е приключила. Обикновено няколко месеца траят тези проверки, а ревизиите са още по-дълги. Забелязвам, че в част от медиите се появява информация, че сегашният министър на здравеопазването Таня Андреева също попада в списъка на лица с несъответствие. Това не е вярно. Става дума за друга Таня Андреева, има съвпадение на имената, но вторите имена са различни. Другата Таня Андреева е началник кабинет. Другото е, че името на Христо Бисеров липсва в нашия списък. Искам да подчертая, че при нашите проверки ние нямаме достъп до банковите тайни и не проверяваме банкови сметки. Така че при Христо Бисеров няма несъответствие, защото банковите сметки не се проверяват от Сметната палата. Редно е да декларира, но според Закона е непроверимо.

По отношение на луксозните почивки на Волен Сидеров, които по думите му са платени от богати приятели, проф. Димитров уточни, че това трябва да проличи в декларацията му: Все още не сме гледали тази декларация. Една медия изиска неговите декларации и доколкото си спомням, там няма данни, че други лица са плащали негови разходи. Ако е пропусната такава информация за лицето, не следва нищо, защото недекларирането на определени доходи, имущества и разходи, както изисква Законът, не се смята за престъпление, е позицията на прокуратурата. Затова и няма образувани наказателни производства срещу лица, които не са декларирали свои доходи, имущества и разходи.

Проф. Димитров увери, че българският закон за данъците е един от най-радикалните, защото публичното оповестяване на декларациите и извършването на тези проверки не е практика в европейските държави.

Председателят на Сметната палата заяви, че в кръга на лицата, заемащи висши държавни длъжности, има доста заможни хора.

Цялото интервю с проф. Валери Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени