Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени таксите за децата от предучилищните групи в Търговище

В Търговище ВАС отмени таксите за децата от предучилищните групи. Маринела Динева е родителят на дете в подготвителна група за училище, подала жалба срещу текстовете в Наредбата, с която са въведени таксите:

Съзирах Търговищкия административен съд във връзка с определянето и събирането на такси за детските градини и по-специално в частта за 5- и 6-годишните деца, за които беше въведено задължение да посещават предучилищната подготовка в детските градини. Наредбата, не точно според правилата на Закона за народната просвета, разделя на децата на такива от селата и градовете и второ – на по-малки и по-големи. Първоначално подадох жалба срещу пълния текст на Наредбата, засягаща децата на 5 и 6 години както в селата, така и в градовете, но Административен съд - Търговище реши, че тъй като моето дете посещава детско заведение в град Търговище, частта, касаеща селата, не може да се обжалва, тъй като нямам правен интерес.

Според Динева в член 20, ал. 2 от Наредбата, в който се казва, че децата, които ходят в предучилищна подготовка, не заплащат такса за обучението, има нередности. Едновременно с това тя е въвела и възражения за законосъобразност при приемането на Наредбата, защото Законът изисква да има икономическа обосновка:

Съдът отмени Наредбата. Прецени, че при приемането на този текст не е имало икономическа обосновка и поради липса на такава съдът е затруднен да прецени дали таксата е законово определена или не и на практика тези мотиви са потвърдени и от следващата инстанция – Върховен административен съд.
Така таксата остава отменена само за 5- и 6-годишните деца.

Динева е категорична обаче, че икономическа обосновка не съществува и при изискването на таксите при по-малките деца и децата в детски градини по селата.

Цялото интервю с Маринела Динева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна