Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2020 г. 7% от българите трябва да се включат в програми за обучение до края на живота

До 2020-а година седем процента от българите между 25 и 65 години трябва да се включат в програми за обучение през целия живот. Това предвижда Национална стратегия, одобрена от правителството. 

Правителствената стратегия е мярка срещу високата безработица, недостига на квалифицирани работници и бавния икономически растеж. С уговорката, че образованието трябва да отговаря на търсенето на бизнеса и на пазара на труда, министърът на образованието Анелия Клисарова посочи целите на стратегията.

Да постигнем интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на цялото развитие на страната ни. Според Националния статистически институт през 2012 година само 1,5 % от населението на възраст между 25 и 64 години е използвало възможността за учене през целия живот. В развитите европейски страни те варират между 10 до 18 процента, за някои до 30 процента.

Целта е до 2020-а година между 7 и 8 на сто от българите между 25 и 65 години да участват в подобни обучения. Създава се Национален съвет за учене през целия живот, който ще координира изпълнението на стратегията. Все още не е ясно колко средства ще бъдат заделени за изпълнението й. Прави се проучване за недостига на квалифицирани кадри по региони.

Клисарова: Имат недостиг на лекари, на инженери, асансьорни техници, недостиг на заварчици и на стругари.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна