Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо от Зографския манастир с призив за единение в Неврокопската епархия

Братството на Атонската Зографска света обител изпрати писмо до патриарх Неофит, в което отправя призив за единение в Неврокопската епархия преди предстоящия в неделя вот за определяне на двамата кандидати за нов архиерей.

В писмото си до патриарха зографският йеромонах Гавриил от Светата атонска обител „Св. Великомъченик Георги“ със загриженост отбелязва преживяното от него в Неврокопска митрополия. Разказвайки за свое участие в съслужение в храма „Св. Георги“ в Сандански, той споделя своята загриженост за разделението в Неврокопска епархия. Според зографския духовник разделителната линия минава между "младите" и "старите" свещеници, като хората в епархията употребяват тези определения не толкова заради възрастта на свещениците, колкото относно времето на тяхното назначаване.

Според зографския духовник няколко дни след неделната служба на 2-ри януари 2014-а година е станало ясно, че „старите“ свещеници получават не просто нови назначения, а подменят постове на други свещеници, като подменения архиерейски наместник в града, а заповедта за назначение е била подписана няколко дни по-рано на 27-и декември миналата година.

Според зографските монаси призивът за единство в Църквата е оставен да звучи като далечно ехо от църковния амвон. И затова монашеското братство на Зографската света обител отправя призив към патриарх Неофит за единство на Българската православна църква.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна