Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър-Емил Митев: Истинският въпрос е кога ще има избори и как ще се стигне до тях

Снимка: Архив

В крайна сметка ще има нови избори. Това е съвършено ясно. Истинският въпрос е кога ще има нови избори и по какъв начин ще се стигне до тях, обясни в интервю за предаването "Нещо повече" проф. Петър-Емил Митев.

По отношение на вчерашните протести той коментира: Има две различни оценки. Едната е, че става дума за мирен протест, окървавен от полицията, а другата е, че има метеж. Мисля, че и двете не са точни, защото метежът е въоръжен опит за сваляне на властта, но от друга страна не е и мирен протест, защото сме свидетели на невъоръжено силово действие с цел да се наложи искането за оставката. Мирният протест е искането за оставката, а окупацията е силово действие, да не говорим за опита да се махнат загражденията на парламента. Значи, става дума за нещо трето и от тук нататък имаме два различни варианта. Единият е към радикализирането на тези силови действия, а другият е към оттеглянето на мирния протест от мирните граници и в крайна сметка това ще означава, че правителството ще остане да управлява до момента, до който ще бъдат насрочени избори, вероятно, след като "Атака" бламира парламента. Всъщност става дума за една ситуация, в която канадската борба, на която сме свидетели в момента, ще завърши по единия от двата начина. Ако окупацията и силовите протести доведат до оставката на правителството, вероятно това ще стане само със странична подкрепа от синдикатите и друга група хора. Разбира се, че само студентите не са в състояние да свалят кабинета.

В крайна сметка конюнктурната ситуация показва съвършено ясно съвпадение на исканията на протестиращите и на ГЕРБ. Това е искане, което не излиза от стария коловоз. Какво означава искане на оставка? Това означава нови избори по стария закон. Не съм видял досега искане за промени в Избирателния кодекс, които да бъдат изтъкнати, каза още проф. Митев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени