Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: Има много обещаващи изменения в структурно отношение в Бюджет 2014

Снимка: Дневник

Има много обещаващи изменения в структурно отношение в Бюджет 2014. Трябва да отчетем, че този бюджет се прави, защото трябва да спазваме една директива на ЕС, свързана с някои общи изисквания с бюджетите на страните-членки, така че задължително Бюджет 2014-а има редица новости, произтичащи от тази директива. Това каза финансистът и преподавател в УНСС проф. Христина Вучева в интервю за предаването "Нещо повече".

Всички правителства досега заявяваха, че приоритет са образованието, здравеопазването, намаляването на бедността, но сега вече това е направено с един нов подход – предвидени са нови начини, ясни подходи, за да се разпределят едни допълнителни 100 млн. за образованието, както и за развитие на регионите, за което аз съм много впечатлена, добави тя.

За да се реализират тези цели на бюджета, трябва да се подобри прозрачността, организацията за използване. Има какво да се направи. Има огромни слабости. Понякога критиките са основателни, че има наливане на пари, които потъват за социални сфери, но основанието е само това, че има нужда механизмът на разпределение да се подобри значително, за да се повиши ефективността. /…/ Основната част от приходите са от ДДС и акцизите. Действително е рисково това увеличение на приходите от ДДС и акцизи, но не е невъзможно. То може да се постигне, особено ако на практика добре се реализират тези намерения, които вече бяха законово оформени в изменения, свързани с Данъчно-осигурителния кодекс, в който се предвидиха различни способи за ДДС за зърнопроизводители. Има някакво недоволство, което е неоснователно за т.нар. обратно начисляване. Това е метод, който се прилага много успешно в други страни, обясни проф. Вучева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна