Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Азербайджан засилват сътрудничеството си, започват изграждането на ТАНАП

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В началото на 2014-а г. ще бъде направена първата копка на проектния трансанадолски газопровод ТАНАП, който ще пренася азербайджански природен газ до Турция и оттам за Европа. Този срок беше договорен по време на посещението на азербайджанския президент Илхам Алиев в Турция.

Проектът за Трансанадолския газопровод, ТАНАП, който подписахме миналата година, е приоритет за Турция в енергийното сътрудничество. До края на тази година ще завършат подготвителните работи и се договорихме строителството да започне в началото на 2014-а, каза турският премиер Реджеп Ердоган.

По време на посещението бяха подписани общо 7 споразумения, които ще активизират сътрудничеството в различни сфери. Турският премиер Реджеп Ердоган и азербайджанският президент се договориха да увеличат търговския стокообмен между двете страни, като плановете са той да достигне 15 млрд. долара до 2020-а г.

Състоя се и заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Азербайджан.

Първата експедиция на природен газ през ТАНАП, който ще бъде на стойност 10 млрд. долара, се планира да се извърши през 2019-а година. На първия етап Азербайджан ще експедира по 16 милиарда куб. метра газ, който през Турция ще се пренася към Европа, а в следващите етапи това количество ще се увеличи.

Проект, на който Турция също залага много, е железопътната линия Карс-Тбилиси – Баку, който ще бъде свързан с транспортния коридор Мармарай, минаващ по дъното на Босфора в Истанбул. След свързването с Истанбул се предвижда жп линията да бъде продължена до Лондон.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна