Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Митрашкова: Има опасност от гражданско неподчинение в Телиш

Снимка: Цецка Николова
Жителите на село Телиш дадоха срок до 15-и ноември да бъде изпълнено искането им от района на ракетното поделение, което се подготвя, за да бъдат настанени бежанци, да бъде изнесено имуществото и оборудването.

В предаването "Преди всички" Петя Митрашкова обясни: Протестите продължават. Ние сме дали изрично нашето искане – до днес цялото оборудване, което е внесено в поделението, да бъде изнесено от там. Засега няма такива действия. Вътре в поделението няма как да се работи, защото ние сме направили барикада на пътя, но всичко, което може да се работи отвън, се прави – водоснабдяването се осигурява за евентуалния лагер, който ще бъде там, видеонаблюдението вече е сложено, обяви има за работа – за лекар и фелдшер, който търсят, лекарката е получила писмо за ваксини.

При нас идваха народни представители от нашия избирателен район, както и кметът на област Червен бряг. Никой не можа да ни убеди за нищо, дори министър Йовчев. Срещата с Йовчев беше на 5-и, той заяви, че не знае какъв брой хора ще бъдат настанени в евентуалния лагер. Това беше абсолютна лъжа, защото 2 дни след срещата в сайта на МС излезе план за овладяване на ситуацията, като в него пише, че се планира образуване на такъв лагер в село Телиш с капацитет 4000 души, който да бъде запълнен до март 2014-а
, коментира Митрашкова. По думите й тази цифра от 4000 бежанци звучи абсурдно на фона на това, че жителите на селото са 900 души, които на 100% са християни.

Митрашкова бе категорична, че всички хора от селото са единодушни срещу настаняването на бежанци. В този случай нашата хуманност и нашето гостоприемство бяха изключително поругани, буквално изнасилени, изтъкна тя:

В никакъв случай ние не сме срещу тези хора, които реално се нуждаят от хуманитарна помощ. Нашият глас е точно срещу тази некомпетентност на държавата. В крайна сметка в Конституцията пише изрично, че гражданите на България имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес.

Митрашкова посочи, че всяко решение се взима на общо гласуване на площада. Ние ще продължаваме да отстояване нашата гражданска позиция и ще настояваме нашите права да бъдат спазени и нашите искания да бъдат уважени, категорична е тя и предупреди, че има опасност да се стигне до гражданско неподчинение.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна