Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Необходима е радикална промяна при ползването на СРС

Бриго Аспарухов: Винаги е смущаващо за едно общество, когато се отделят много пари за подслушване - не за национална сигурност, а за подслушване.
Снимка: Архив

По повод твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че предвидените пари за подслушвания за следващата година са многократно повече, сравнено с тази, Стефан Попов от "РискМонитор" каза в предаването "Неделя 150" :

Господин Цветанов стана известен с това, че подслушванията достигнаха космически размери в България. Много пъти, преизчислено през населението, над средните нива на нормална западна страна. Изобщо, подслушванията излязоха извън контрол по времето на ГЕРБ, напълно. Това не означава, че именно ГЕРБ са най–силно злоупотребилите с подслушванията. Просто при тях те станаха политически публичен факт, повече от когато и да било. От тук нататък, всички тези служби за подслушванията предстои да бъдат поставени на някакъв друг режим. Нещо, което настоящата коалиция започна да прави. Разбира се, набързо и половинчато. Това не е окончателният добър режим за тези служби. Той предстои да се установява, но е иронично, че точно Цветан Цветанов се оплаква, защото ще остане в историята с подслушванията и скандалите със съда. Това е марката на неговото министерстване, каза Попов.  

Когато говорим за бюджета за подслушване, струва ми се, че това е нова структура в системата на МВР, която трябва да се преоборудва с най–съвременната техника, каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Винаги смущаващо е за едно общество, когато се отделят много пари за подслушване - не за национална сигурност, а за подслушване. Колкото повече напредва демократичното развитие на обществото, толкова повече чувствителността към темата специални служби и тяхната дейност, особено подслушването, ще бъде изключително изострено като сетива. Те ще бъдат чувствителни на фона на бедността, на фона на бежанската вълна, която е у нас. /…/ Цветан Цветанов е изразител на една политика, сякаш е забравил, че довчера е защитавал същата позиция и е харчил много пари, а сега изведнъж се оказа критикуващ правителството, което отделя средства за тази цел. Не му приляга ролята, въпреки че опозицията има право да говори така, каза Аспарухов.

Според Стефан Попов са нужни радикални действия по отношение на специалните разузнаватели средства:

Те не са средства на разузнаванията, а това са средства, които се използват по искане на прокуратурата и разрешение на съда за разследвания. Тези разследвания обикновено са за неконвенционална престъпност, която в България се нарича организирана престъпност. Използването на СРС-та за организирана престъпност е много рядък случай. Когато слушаме, че десет хиляди разрешения са дадени за употреба на СРС–та, това означава стотици пъти повече отколкото е нормално и допустимо, така че те напълно са излезли извън контрол и това стана в МВР. Те трябва да бъдат поставени на много рестриктивен режим и върху тях да има много строг контрол. Сага това още не е измислено как да стане, каза Стефан Попов.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна