Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС се провежда в обстановка на протести

Снимка: БГНЕС

В обстановка на протести при президента се събра Консултативният съвет за национална сигурност. Той обсъжда рисковете и заплахите за националната сигурност и възможностите на държавата за противодействие.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че политическата конфронтация в страната също ще бъде тема на заседанието, но се надява на консенсус по всички важни за обществото теми.

Участниците в заседанието не влязоха на "Дондуков" 2 по обичайния начин - от парадния вход. Причината е протестът пред президентството. Всъщност протестите са два - на контрапротестиращите, които всеки ден по обед по традиция се събират пред президентството с искане за оставка на държавния глава, и протестът, организиран от Николай Бареков, който обяви, че ще попречи на част от политиците да влязат в сградата.

Николай Бареков, лидер на движението "България без цензура", пристигна придружаван от група младежи в добра спортна форма и с искане Консултативният съвет да обсъди друг дневен ред, свързан с демографската криза. Той настоя политиците на "Дондуков" 2 да започнат операция "Чисти ръце", защото иначе самият Бареков щял да я започне. 

Около 14.00 часа на парадния вход пристигна лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Аз лично имам виждане и очаквам тука да се стигне до решение, което да бъде ясно и категорично, тоест, нелегалните имигранти да бъдат екстрадирани. Това е нашето виждане на "Атака". Другите политически сили обаче днес в парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха нашето предложение да влезе в дневния ред, което ме прави скептик спрямо този съвет специално. Въпреки това аз съм длъжен да отида като представител на парламентарната партия "Атака" и да участвам в него и да посоча нашите виждания, които са ясни. Не виждам обаче сегашното правителство и президентът да се заемат с тази дейност да обезопасят страната категорично и това ме кара да бъда скептик, каза Сидеров.

Николай Бареков: Господин Сидеров получи аплодисменти не защото тук има поддръжници на неговата политика, а защото той е единственият политик, който днеска очи в очи дойде да погледне протестиращите тука. Цветанов и останалите се скриха като мишки и минаха през задните входове. Затова ние, хората, които искат операция "Чисти ръце", определяме сега господин Сидеров за наш говорител и ще го помоля, тука това е едно обръщение, което ни подари симпатизант, но отдолу е нашето възвание, господин Сидеров, ето вижте го. То е за нов дневен ред на Консултативния съвет, демографската катастрофа, бедността, безработицата и желанието елитът да стартира операция "Чисти ръце".

Волен Сидеров: Аз уважавам всички протестиращи, които имат ясни виждания и идеи, защото това означава, че те знаят какво искат. Ако само думкаш тъпани и свириш със свирка, не съм сигурен, че знаеш какво искаш. Докато тука аз виждам виждания, ясни идеи и програмни намерения, които ще ги внеса, ще ги чета и ще настоявам да има представител. Това президентът може да го реши.

Репортерът Мира Стефанова попита хората пред президентството за причините да са там:

За мен всички от президентството трябва да се махнат, нищо не е чисто. Да се изчисти, за да дойдат хора можещи и разумни.

Подкрепяте ли правителството? Тук ще има и представители на правителството...

Не. Никое правителство не подкрепям.

А за какво настоявате?

За по-добър живот в България. За младите по-добър живот.

По-добър живот, всички това искаме. Смятам, че ако всичко е наред, няма да го има това нещо.

Изчислили сме, че българският етнос ще изчезне. Тази национална сигурност може да бъде решена с премахване на корупцията и с премахване на бедността, защото корупцията и бедността са основните причини за застрашаващата демографска криза. 

По публикацията работи: Мира Стефанова; Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна