Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Имаме добри закони и лоши контролни органи

Димитър Чобанов: Фискалният съвет трябва да осигури външен поглед към бюджета
Снимка: Архив

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев коментира в "Преди всички", че създаването на Фискален съвет към МС е изискване на Европейската комисия. Той няма разпоредителни функции. Отговорността си е изцяло на НС. Неговата роля е контролираща.

Много е важно кои са хората в него. Идеята е да бъде орган от 5 комисари и под тях да има апарат, неголям, надявам се. Имам въпроси - дали ще има отделен закон за този Съвет? Това е по-логично. Къде ще бъде разположен в администрацията? Ние в България имаме проблеми с контролните органи. Имаме добри закони и лоши контролни органи. Човешкият фактор е най-важоното нещо в него. Да няма монопол на хората, които го контролират.

Коалиция за България ще подкрепи законопроекта за офшорките, каза още Кадиев. Аз не виждам особена необходимост от него.

Димитър Чобанов - преподавател в УНСС, коментира създаването на Фискален съвет към МС: Това трябва да е Съвет към Народното събрание. Идеята е за се осигури външен поглед към бюджета. Това показва независима перспектива, независима оценка за това как е изготвен бюджетът. Дали са предвидени рисковете? Когато се създава държавна структура, тя няма как да бъде независима от държавна структура.

Това ще бъде един коректор - да сочи слабите  места. Да обръща внимание на тесните места при правенето на бюджета.

Целите разговори на Таня Милушева с Георги Кадиев и с Димитър Чобанов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна