Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Най-тежкият проблем е увеличаването на безработицата

Проф. Кръстьо Петков: Когато синдикатите са влизали в съюз с политически формации, винаги са губили
Снимка: Архив

Тотю Младенов - депутат от ГЕРБ, коментира в предаването "Преди всички" социалния диалог в страната. Приходната част на бюджета е много зле. Това, което става, ще отблъсне и малкото инвеститори. Един от най-тежките проблеми е увеличаването на безработицата. Това трябва да притеснява управляващите. Сега тя е 13.1 процента, за една година се е увеличила с 1 процент. Ако така продължава... В бюджета сме заложили малко пари за Националния фонд по заетостта. Картината ще е тежка през следващата година.

Младенов коментира исканото уволнение на изпънителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова: Агенцията свърши доста работа. Агенцията беше най-натоварена. Отвориха се много схеми за финансиране. По младежка заетост и др. Те бяха пренатоварени. Към юли месец тази година, за 7 месеца, са усвоени 182 милиона евро само от Агенцията по заетостта.

Намерението за връщане на данъка върху минималната работна заплата Младенов коментира така: Има голяма вероятност да се увеличи сивата икономика.

С действията си в последно време и с днешния протест синдикатите искат да покажат несъгласието си с държавния бюджет и финансовата рамка на държавното обществено осигуряване.

Проф. Кръстьо Петков - председател на Съюза на икономистите в България, коментира: Когато синдикатите са влизали в съюз с политически формации, винаги са губили. Какво ще се случи утре, ако правителството не реагира на протестите днес. КТ "Подкрепа" сменя тактиката и залага на дългосрочни политически искания. Аз подкрепям това. "Подкрепа" се фокусира върху смяната на системата и по-скоро ще изпълнява политически фунцкции.

Енергийният сектор е в състояние на технически фалит. В сектора здравеопазване - също. Тези два сектора, които ако сега ги сложат встрани - през зимата който и да управлява, ще има проблеми.

Проблемите идват не толкова от правителството, в което има очевидно слаби министри, а идват от политическите им ментори. Там са неадекватните реакции.

Най-добре ще е, ако премиерът заяви, че предупреждението за уволнение към протестиращи държавни служители е било гаф, изтървана приказка.

Друг е въпросът за морала на държавния служител.

Проф. Петков коментира и студентските протести: Студентските протести хвърлиха камък в блатото. Никога въпросът за морала на политиците не е поставян така остро.

Интервютата с Тотю Младенов и с проф. Кръстьо Петков можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени