Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлиев: От 1-ви януари бежански статут са получили 48 души, а хуманитарен - 1578

Снимка: БГНЕС

В момента ЕС няма готовност да управлява ефективно ситуацията с бежанците, защото няма изградена единна система за тяхното интегриране, пише в доклада на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, представен на заседанието на КСНС при президента. От една страна ЕС насърчава бежанците да търсят закрила в Европа, а от друга - някои държави поемат непропорционално техния поток, което създава рискове, пише още Йовчев.

Според Славчо Велков, експерт по сигурността, по-скоро осъществените рискове формират кризите.

В основния доклад беше посочен и още едни риск - енергийната зависимост. Правя разлика между рискове и заплахи. И протестите, и миграционният натиск могат да пораждат различни по видове рискове, но не мога да се наема да дам приоритет на някое от тях. Те са свързани, предвид на факта, че през последните седмици част от ескалацията на напрежението на протестите се дължи на сложните отношения, формирали се след присъствието на големи маси нелегални имигранти в България. Така че и първият посочен риск може да доведе до политическа криза, както и вторият може да доведе до политическа криза.

Вярно е, че службите са предупреждавали. Около 2005-а година започнаха сериозните анализи какво би произтекло през следващите години вследствие на зараждащите се процеси в Близкия изток и Северна Африка и вследствие на първите появили се признаци на нестабилност в тези райони. Няма съмнение, че онези информационно-аналитични служби са предоставяли достатъчно информация. Независимо от нея и прогнозите, особено след т.нар. "Арабска пролет", не беше изразен достатъчният капацитет от възможности, които да поемат подобно предизвикателство.

Николай Чирпанлиев, председател на Агенцията за бежанците, обясни, че допълнителните 10 милиона лева, които правителството ще отпусне, ще бъдат използвани за спешни мерки.

Нашата страна трябва да осигури 20 процента от сумата, която отпуска ЕС. До края на годината, а може би и изобщо не се планира от нашата Агенция да предложи на правителството създаване на нови центрове. Ние ще направим съответната организация в досега създадените центрове. Ще подобрим условията на живот в тях.

Чирпанлиев обясни мерките, които Агенцията ще вземе, отговори на въпроса дали има напрежение сред бежанците и даде данни за броя на бежанците у нас.

Напрежение има навсякъде в центровете, където има бежанци и то се провокира най-вече от това, че те искат статут и го искат вчера. Преди малко се върнах от центъра "Военна рампа". Днес почина един сирийски гражданин от инфаркт. Аз се срещнах с тях и обясних, че България е страна, в която има закони, има процедури. Все пак България трябва да изхожда от националната сигурност. Създаваме допълнителни технологични възможности издаването на статут да става в Хармални и във "Военна рампа".

От 1.01 до 19.11.2013-а имаме 6093 лица, които са подали молба за статут на бежанец. В София са 3753 лица, в с. Баня - 810, в Пъстрогор - 1534. От 1-ви януари предоставен бежански статут имат 48 лица, хуманитарен статут - 1578, връчени откази - на 315 и прекратено производство - 784 лица.

Чуйте мненията в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна