Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Георгиев: Консенсусът на вчерашното заседание на КСНС е лъжлив

Димитър Димитров: Документът от заседанието на КСНС до голяма степен е значим с това, че очерта невъзможността да се води диалог по важни теми
Снимка: БГНЕС

Консенсусът на вчерашното заседание на КСНС е лъжлив. Това е консенсус за запазване на статуквото. Не може да има консенсус в един орган, когато управлението има доверие около 20% и непрекъснато спада, когато едната партия, която държи златната акция в това управление, е извън този консенсус. Имаме всички основания да смятаме, че това е само външната страна, само един показен консенсус, но той не кореспондира с много дълбоката политическа криза в страната. Това каза ръководителят на Департамента по национална и международна сигурност в НБУ проф. Христо Георгиев в интервю за предаването "Преди всички".

Според проф. Георгиев приетите препоръки са прекалено общи: Различните анализи, които излязоха в последните месеци, са далеч по-задълбочени, препоръките са далеч по-конкретни от тези, които са формулирани в 5 точки на това становище. Двата доклада, които бяха публикувани в мрежата. Единият на министъра на вътрешните работи и докладът на ДАНС. Там се правят определени политически изводи, определени политически внушения, които са извън компетентностите на КСНС. Например внушенията за безполезността на следващите избори, за това, че те ще доведат до по-голяма политическа нестабилност, категоризирането на протестиращите на мотивирани и демотивирани.

По отношение на констатацията, че кризата с бежанците и протестите са еднакво опасни за националната сигурност, проф. Георгиев каза: Не бих се съгласил с това. /…/ Свързването на едните и другите рискове е направено механично. Политическата криза не е в резултат от бежанската криза, а самата бежанска криза съществува още от 2011-а година. /.../ Моето мнение - на базата на това, което прочетох в докладите, е, че мерките, които се предлагат, са палиативни, опортюнистични. Те целят моментна изгода, но не са насочени към трайно решаване на проблема.

От своя страна политологът Димитър Димитров коментира поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров:

Волен Сидеров пое ролята да бъде говорител на "България без цензура". Между другото това не е чак толкова необичаен пирует. Той влезе по различен начин и излезе по различен начин. Разбира се, събра много внимание. Съгласен съм с това, че редактирането на страница и половина в продължение на 6 часа, очевидно подсказва за многото проблеми. Все пак е добра новина, че успя да се събере такъв съвет. /…/ Когато се прочете текстът, се вижда, че в него има много банални мерки, като например пренасочване на ресурси по повод на бежанците. За това не е необходимо да се прави КСНС. Или пък мантрата за енергийната независимост и необходимостта от диверсификация, която слушаме втора петилетка.

По отношение на становището, че нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност, той заяви: Не само няма да доведат. Разбирам, че ако някой си е мислел, че на КСНС все пак ще се каже нещо по повод на датата на изборите, очевидно е бил много разочарован. Ясно беше илюстрирана стратегията на управляващото мнозинство – всички протестиращи да бъдат сегментирани в различни групи, да се отделят тези, с които може да се общува.

Документът от вчерашното заседание на КСНС до голяма степен е значим с това, че очерта невъзможността да се води диалог по важни теми – за това кога ще има избори и за това как ще функционира изпълнителната власт, когато има несъгласие, каза още Димитров.

Интервютата с проф. Христо Георгиев и с Димитър Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна