Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Михайлов: Решението на Синода е половинчато

Снимка: БГНЕС

Решението на Синода е половинчато. Изборът е касиран, тъй като са констатирани нарушения, което означава опит да бъдат купени гласове, да бъде предоставен изборът чрез външни влияния и т.н., което е недопустимо. Въпросът е, че изборът е касиран, но на поправителния изпит ще се явят отново тези лица и някак си епископ Борис има отново най-добри шансове да бъде избран, и в това е ужасът на тези църковни хора, които се явиха, за да протестират. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" д-р Николай Михайлов по повод решението на Светия синод да касира избора на Варненски и Великопреславски митрополит.

С Варненския митрополит се възпроизвежда тази традиция и става ясно, че църковните хора настояват да си спестят ярки безобразия. Те вече не могат да се адаптират към това на църковна позиция да се инсталират хора с биография на бизнесмени, на това, което в политиката се нарича задкулисия.

Варненската епархия е измъчена епархия, тя има дълга история на напрежение и конфликти, затова в тази ситуация са видими по-скоро следите на една църковна здравина, на активност на църковния народ да поставя граници там, където едно класическо за българската ситуация нахалство напредва да завладее територии за свое удоволствие.

Какво ще стане на следващия избор е също непредвидимо, което означава, че решението на Синода от снощи е половинчато, типично в стила на всяка българска официална власт.

Борис има качества на директен човек и добър администратор, но не се вписва в образа на духовник, смята Михайлов. Разкриването на фактите в тяхната пълнота е обречено в България, смята той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна