Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлиев: Ще подобрим условията в центровете Вучков: Мерките за справяне с кризата с бежанците са закъснели

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков коментира в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" искането на партия ГЕРБ за оставката на директора на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев:

Естествено, че принципът "няма човек – няма проблем" не е валиден дори в този случай, но става дума все пак за натрупване от проблеми и това все пак е една система, която трябва да потърси отговорност от някого.

Според Вучков мерките на правителството за справяне с кризата с бежанците са закъснели. Пропуснатите летни месеци – юни, юли, август и септември, когато се смениха три правителства, са се отразили на работата по проблема, а активизиране на Министерски съвет и Държавната агенция за бежанците са се появили едва след химическите атаки в Сирия.

Според мен, въпреки че не съм имал ресорна отговорност по този въпрос, бежанският поток подлежеше на управление, докато ГЕРБ беше във властта. Внимателно беше преценено какви са необходимите кадрови ресурси, условията в центровете, винаги се поддържаше един резерв от 600 – 700 свободни места с оглед на очакваната тенденция. Набелязаха се и много конкретни мерки до края на 2013-а г. Това може да се види и на сайта на МС, където конкретно са посочени необходимостите да има повече хора в Агенция "бежанци", да има нов сграден фонд, но чак на 30-и август новото управляващо правителство се събра на Съвет за сигурност и прие план от 12 мерки, които не само не решиха проблема, но до известна степен го задълбочиха. Новите сгради, които бяха отпуснали на Държавната агенция за бежанците, те и двете са в моя избирателен район, стана чак в края на септември.

Не повече от 7-8% от бежанците искат да останат у нас. Целта на 80% е да напуснат България и да отидат в други европейски държави, посочи Николай Чирпанлиев:

4050 човека към днешна дата са настанени в 7 центъра и 4500, които са на външни адреси, чакат процедура за получаване на статут.

Добрата новина от тази седмица е, че г-жа Кристалина Георгиева потвърди, че извънредните мерки включват една сума от 6 910 000 евро, които реално ще бъдат за Агенцията. Ще успеем да подобрим значително условията в центровете. Ще успеем да осигурим нормални условия за здравното осигуряване. Ще бъдат закупени линейки в най-проблемните центрове и ще бъдат денонощно там – в Харманли и във "Военна рампа".

Увеличават се случаите на излъгани бежанци, които плащат на каналджии, за да ги изведат от центровете за настаняване. Извеждането на външни адреси вече ще става само след проверка на МВР.

От въпросните адвокати и други фирми има такива хора. И дали те очакват да посрещнат бежанци. Това ще отнеме задържане около 2-3 часа, но във всички случаи ще гарантира едно спокойствие както за нас, така и за българските граждани, че няма хора, нещастни и ограбени, да бъдат буквално захвърлени някъде и след това драмите им да ескалират още повече.

Агенцията за бежанците ще получи близо 7 милиона евро помощ от Европейския съюз. С парите ще бъдат подобрени условията в бежанските центрове, каза председателят на Агенцията. 

Веселин Вучков коментира пред БНР и доклада на министър Цветлин Йовчев за опасностите пред България, прочетен миналата седмица пред КСНС:

Според мен най-грешният извод е, че нови избори няма да доведат до социално-икономическа стабилност. Освен това, това са социологически изводи, при това също някои от тях може би съмнителни. Проблемът е, че автор на тези изводи е вътрешният министър и силов вицепремиер, независимо от това как се казва той. МВР не може да направи такава система от социологически и политически, политологически усилия, за да формулира такива изводи. Става дума за Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Никога досега, аз поне нямам такива впечатления, никога досега за 20 и няколко години
вътрешен министър не е изнасял доклад с такива политически и социологически акценти, защото се прокрадва според мен един недопустим политически тон, точно пред Консултативен съвет за национална сигурност. Как МВР измерва тези нагласи? Aз не мога да си отговоря на този въпрос. МВР няма ведомствена социологическа агенция.

Новият законопроект за МВР е връщане към миналото, коментира той:

Трудно е да посоча кои са авторите, но очевидно, след като е внесен в Народното събрание този законопроект, той е подписан от вицепремиера и вътрешен министър и от премиера. Нямаше задълбочени предварителни обществени обсъждания. Всъщност, той 90 процента, даже не и 75, както се изразих преди около месец, 90 процента, вчера и днес прочетох внимателно проектозакона, възпроизвежда сегашните текстове на закона и с тези нови неща, които сега споделих, по-скоро засилват тревогите ни, по-скоро формулират така един призив: пълен напред към близкото и по-далечно минало, вместо да адаптираме системата към някакви съвременни реалности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени