Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Георгиев: Правят се опити Агенцията за поддържане на река Дунав да се закрие задкулисно

За четвърти пореден път се коментира закриването на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

За дейността на Агенцията разказа в интервю за "Хоризонт до обед" изпълнителният директор на Агенцията инж. Георги Георгиев:

Агенцията в последните години се издържа с един бюджет, който е малко под 3 млн. лв. Отделно обаче ние работим по много проекти и работата по проектите е доста по-сериозна. В момента изпълняваме осем проекта по три оперативни програми на обща стойност над 25 млн. лв. Работим и в насока за развитие на Югоизточна България.

Ние успяхме в години да създадем една много добра материална база за тази структура. От Ново село, Видинско до Силистра ние имаме нова материална база, за да си изпълняваме нашите задължения. Публична тайна е, че там, където се дадат повече средства по различни проекти, идват и апетитите и се търсят начини тези средства да се пренасочат, някой друг да ги изпълнява, обясни той.

Този четвърти опит за закриване на Агенцията се извърши много задкулисно. Аз бях командировка за заседание на експертите по техническите въпроси и връщайки се, по пътя колегите ми звънят разтревожени, че е изтекла информация от МС, че вече е подготвен проект за постановление Агенцията да бъде разформирована, като една част от проектите да преминат към "Морска администрация", което е много учудващо, защото Морска администрация е един контролиращ орган по закона и не знам как би контролирал сам себе си, а другата част да се прехвърли към "Пристанищна инфраструктура", каза инж. Георгиев.

Инж. Георги Георгиев обясни, че министърът на транспорта Данаил Папазов лично му е казал, че нищо не е окончателно: След като получавам отговор, че нищо не е решено окончателно, сами разбирате, че съмненията за разформироването продължават. Много задкулисно и нелегално си е създадена работна група в Министерството на транспорта, която е подготвила проект за промяна на Закона за вътрешните водни пътища, морски пространства и пристанищата, където Агенцията е заличена.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени