Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Йорданов: Не съм чул някой да обсъжда съдебната практика по делата, свързани със статута на бежанците

Африканци от Мали, Уганда и Судан са голяма част от имигрантите, влизащи в страната ни през българско-турската граница край Резово и Малко Търново. Те нямат лични документи и се представят за сирийци или палестинци, казаха служители на Гранична полиция. Освен сирийските граждани всички останали, нелегално преминаващи, трябва да бъдат експулсирани. Процесът по извеждането им обаче е затруднен, тъй като турската страна отказва да ги допусне на територията си.

Бившият министър на вътрешните работи и адвокат Емануил Йорданов е на мнение, че по проблемите на бежанците трябва да се погледне работата и на външното министерство.

Когато от страна на едно министерство не се говори и не се дават разяснения, нещата са неприятни. А не само един да бъде на топа на устата и само той да носи отговорност, каза Йорданов, като визира коментарите, че проблемът с бежанците може да струва поста на министъра на МВР.

И външният, и вътрешният министър трябва да направят постъпки за срещи със своите турски колеги, защото няма никакво правно основание хора, които идват от Турция, да остават в България. Документът им се издава, след като се признае статутът на бежанец, уточни събеседникът в "Нещо повече".

Не съм чул някой да обсъжда въпроса каква е съдебната практика по делата, които са свързани с разрешенията или отказа да бъде получен такъв статут. Ако има анализ на съдебната практика, би могло да се видят и слабостите, и какво трябва да се промени. Вие виждате, че много хора се опитват да правят актив от страховете на хората. На първо място, това са политически шарлатани.

Чуйте от звуковите файлове репортажа на Даниела Костадинова и разговора с Емануил Йорданов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна