Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран търси засилване на икономическото сътрудничество с България

Иран търси засилване на икономическото сътрудничество с България след облекчаването на санкциите от ЕС, стана ясно от иранският заместник-министър на външните работи Маджид Тахт Раванчи, който е на посещение у нас.

Той е член на преговарящия екип, постигнал споразумението в Женева по Иранската ядрена програма. Тахт Раванчи е част от новото правителство в Техеран след назначаването на президента Рохани и България е първата държава от европейската му обиколка. Въпреки, че нямаше предвидени съвместни извления пред медиите заедно с българския му колега, Тахт Раванчи разказа за обсъдените с Кристиан Вигенин икономически възможности между Иран и България, които ще станат възможни щом ЕС облекчи санкциите:

Търговия, транспорт, а също енергетика, петрол и природен газ може да имаме добро сътрудничествоство. Разговаряхме за обмяна на делегации, които да видят какви икономически области съществуват за сътрудничество и също се разбрахме нашите търговски камари да имат контакт помежду си и да имат срещи или в София или в Техеран и да развият нашите отношения.

От външното министерство разпространиха само съобщение от срещата, в което пише, че България вижда значителен потенциал за двустранно сътрудничество в сфери от взаимен интерес.

Колкото до споразумението от Женева за ядрената програма Тахт Раванчи е оптимист:

Ние от наша страна сме сигурни, че ние ще изпълним нашите ангажименти. И се надяваме, че другата страна също въз основа на на договореностите да изпълнят своите ангажименти, защото ние започнахме един много дълъг път, чрез този път да стигнем до крайно решение.

Иранският заместник външен министър заяви още, че проблемът със сирийските бежанци у нас ще се реши само когато има мирно споразумение за военния конфликт в Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени