Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Кюстендилско плащат огромни санкции заради липсата на лицензирано сметище

968 000 лева санкция заради неползването на лицензирано депо за отпадъците плаща за тази година общината в Кюстендил, съобщи замeстник-кметът по финансите Надя Каратова. На тон боклук вноската е 30 лева - в двоен размер според наредба на екомонистреството.

За догодина тарифата се вдига на 44 лева за тон. В същата тежка ситуация заради боклука си е и Дупница, където годишно градът и 16-те села отделят към 18 000  тона отпадъци, уточни замeстник-кметът Красимир Георгиев. В бюджета си за догодина общината залага към 1 мил. лева за санкция "боклук", каза другият зам.-кмет на града Олга Китанова.

Очаква се новото правителство да свали "наказанието" на 35 лева за тон след намесата на Сдружението на общините, отбеляза тя.

Три проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци в Кюстендилския регион - в Кочериново, в Дупница и край с. Джерман, се провалиха по различни причини. недостатъчен административен капацитет на общината в Кочериново в първия случай, неподходящо подбран терен край сегашното сметище на Дупница - във втория, несъгласие на местното население от селата Джерман, Крайни дол и Усойка - в третия. Нов проект за регионланно депо за 9-те общини от Кюстендилска област не е изготвен.

По публикацията работи: Кирил Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени