Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Законът за конфликт на интереси се схваща като санкция, а не като превенция

Адвокат Александър Кашъмов от фондация "Програма достъп до информация" коментира в предаването "12+3" предложените промени в Закона за конфликт на интереси, приети от временната комисия в парламента. Според него една от основните грешки в подхода към този Закон е, че той налага санкции, а идеята е Законът да го има, за да се прави превенция.

Една от основните грешки в самия подход към този Закон е, че той продължава да се схваща като един санкционен закон. Идеята на това законодателство в демократичните държави е да има превенция на конфликта на интереси в държавната администрация и сред магистратите. За да заработи така този текст, както е в нормалния свят, е необходимо да се осигури прозрачност. Това за момента не е направено. Например, броят на публикуваните в интернет декларации за имотното състояние на органите на изпълнителната власт е твърде неудовлетвортителен - около 33%, подчерта адвокат Кашъмов. Две трети от държавната администрация не публикува декларация за конфликт на интереси.

Забавянето в работата, не само при тази комисия, също е проблем. По-важното обаче е да има осигурена публичност и прозрачност на декларациите - нещо, което сега не се прави. Има и лоша формулировка в Закона:

"Програма достъп до информация" възнамерява да внесе становище по този въпрос и да предложим да бъде поправен този лош, в момента, текст на чл.17 ал.2 от Закона.

Много често се действа персонално и от гледна точка на конкретния случай, което понякога е вредно за обществения интерес... Работата на всяка една комисия трябва да се подлага на конкретна преценка. Например Комисията по досиетата доказа, че е в състояние да взема решения в обществен интерес.

Комисията за конфликт на интереси трябва сама да се грижи за това да установява еднопосочна практика, след като има решения на съда, да ги спазва. След като това не се случва, всичко си остава един разграден двор, защото нито държавните институции ще знаят как да прилагат Закона, нито служителите ще знаят какво е и какво не е конфликт на интереси.

Много голям проблем е и че парламентът не спазва законите, каза още Александър Кашъмов.

Разговора на Даниела Якова и Силвия Великова с Александър Кашъмов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени