Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков: Докато не са ясни собствениците на медиите, всички дебати ще са повърхностни

Медийният наблюдател Митко Новков се обяви категорично за изясняване  собствениците на медиите у нас. Третата дискусия от инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите" на тема "Какво бъдеще за българските медии?" се провежда днес в Централния военен клуб в столицата. Собствеността на медиите и медиите като властова стълбица Новков коментира в предаването "12+3":

Кой стои зад всяка една от медиите? Ако е необходимо, това да се регламентира и със закон. Трябва собствеността върху медиите да е публична, а не офшорна, подчерта той. За държавните е достатъчно държавата да не се намесва в работата им. От там насетне дебатите за медиите ще са доста по-прозрачни и по-смислени.

Митко Новков подчерта, че е пределно ясно, че толкова много медии на това мъничко място като България не могат да печелят. Значи те се правят за друго. През медията се оказва политическо, корпоративно, икономическо и всякакво друго влияние и манипулация над обществото.

Новков спомена данни на социологически агенции в международен мащаб, че младите хора се отдръпват от традиционните медии, защото този тип медии не гонят качество, а своя частен корпоративен интерес. Тази тенденция в България, според него, е особено подчертана. 

Коментара на медийния наблюдател от вестник "Култура" Митко Новков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна