Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Дължим на всички граждани яснота по оттеглянето на Христо Бисеров от политиката

Показателно за това, че има явно нежелание да съществува анкетна комисия за начина, по който се оттегли Христо Бисеров от политиката, е това, че в дневния ред за тази седмица няма такава точка, но въпреки това ние имаме право да предложим тази точка да влезе и това го направихме вчера следобед и се надяваме, че днес управляващите ще го приемат, защото тази точка касае важни проблеми в българското общество и дължим на всички български граждани яснота по този случай, обясни депутатът Емил Радев от ГЕРБ в интервю за "Преди всички" във връзка с предложението за създаване на комисия, която да проучи обстоятелствата около начина, по който Христо Бисеров се оттегли от политиката.

Радев посочи и какви въпроси би разглеждала временната комисия, ако бъде създадена: Има редица обстоятелства, които трябва да намерят отговор, като например кой предупреди Христо Бисеров доста преди да избухне скандала, даде ли му се възможност от професионалното ръководство на МВР да се подготви за този скандал, да прикрие следи, и защо в момента е обвиняем гражданининът Бисеров, а не политикът, заместник-председателят на НС, председателят на правната комисия и заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров? Предупредиха ли службите ръководството на ДПС?

Депутатът обясни, че информация може да се намери в деловодствата и архивите на службите: Едва ли в деловодствата и архивите на службите не остават следи, напротив. Там следите остават с години. Така че такива твърдения, че сигнали от чужди служби, че сигнали, постъпили в службите, е невъзможно поради преместване от една структура в друга те да изчезнат, е много лош сигнал за всички. Каква е гаранцията щом един такъв сигнал може да изчезне, че не са изчезнали цели преписки? Тази временна комисия трябва да установи и тези факти. Също в предмета на тази комисия сме предложили да се направи оценка на въздействието на всички онези законопроекти и промени, които Бисеров е предложил в течение на времето.

Цялото интервю с Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна