Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимошенко призова ЕС да не поставя условия за споразумението за асоцииране на Украйна

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова Европейския съюз да не поставя предварителни условия за подписване на споразумението за асоцииране на бившата съветска република. Преди два дни, в знак на съпричастност с протестиращите, Тимошенко обяви гладна стачка от затвора. Сега тя използва Срещата на върха на страните от Източното партньорство във Вилнюс, за да сътрудничи на страната си.

Ако под натиска на масовото излизане на украинците на всички площади в Украйна и чужбина президентът Виктор Янукович в последния момент все пак реши да подпише договора, за което има оскъдна надежда, аз Ви моля да подпишете документа, без каквито и да е било колебания и условия, включително касаещи моето освобождаване, пише Тимошенко в обръщение до европейските лидери, разпространено от дъщеря й Евгения.

Украйна трябваше да подпише на форума споразумение за асоцииране с ЕС, но правителството преустанови процеса миналата седмица.

ЕС постави като предварително условие за сключването на спогодбата изпращането на Юлия Тимошенко, която изтърпява присъда от 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение, на лечение в Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна