Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Димитров: Икономическият момент е подходящ да се създадат нови мощности с малки разходи

Кенет Лефковиц, председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация, подчерта в предаването "12+3", че е преувеличено да се смята, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се превърне в американското "Белене".

Но има основание за такива страхове. В голям енерегиен проект е редно доставчиците да се избират на конкурентни начала. "Уестингхаус" е компания с доста опит, история и е притежание на японския концерн "Тошиба". Те са познати като доставчик на реактори. Всяка държава насърчава своя износ и това е обичайна дейност. Така Лефковиц отговори на въпроса дали има натиск от американска страна, за да се избере "Уестингхайс".

Петър Димитров, бивш министър на енергетиката по времето на тройната коалиция, обясни, че при вземането на решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" има много важни политически аспекти и много важни икономически аспекти, които са оказали влияние. Благодарение на кризата, която все още не е свършила, пазарът е изключително благоприятен. Това е моментът да получиш най-ниска цена, да получиш най-евтин кредит и с малко разходи да създадеш мощности, с които утре можеш да участваш на европейския пазар. България има своите външнополитически ангажименти, които не се решават с търгове и конкурси. Те се решават чрез сложни политически разговори.

Чуйте мненията от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна