Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Монтана: Главното мюфтийство има претенции към 87 имота в различни общини

Снимка: БГНЕС

След "Куршун джамия" в Карлово, Главното мюфтийство има претенции за терен и около "Старата джамия" в Монтана.

Това, което се случва в Карлово и Монтана, не е изолиран случай, каза в предаването "Хоризонт до обед" кметът на Монтана Златко Живков:

Става въпрос за 87 точки в голяма част от българските общини, в които Главното мюфтийство последователно предявява претенции пред районните съдилища за възстановяване на тези имоти. Меко казано, голяма част от тези претенции будят леки недоумения. Ще трябва да се връщаме 100-150 години назад, за да се обясняваме. В нашия случай става въпрос за 400-500 кв. метра градинка около Старата джамия. В искането се твърди, че преди повече от 100 години – 1909-а година общината едва ли не е заграбила този имот, за да построи училище.

Кметът се надява по законов път да успеят да защитят градинката:

Този път решихме да информираме обществото доста по-рано, че възниква такъв проблем./…/ В Монтана почти няма мюсюлмани, затова ми звучи неестествено тази претенция. Ние сме се подготвили да се защитим документално. Ние сме правова държава, но аз се надявам с тези решения на съда няма да ни принудят да съборим най-старото училище в града.

Цялото интервю със Златко Живков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна