Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът започна работа след два неуспешни опита за регистриране на кворум

Депутатите загубиха близо час време, докато съставят кворум, за да започне парламентарното заседание. Според председателя на парламента Михаил Миков метеорологичните условия са оказали влияние заради това да не могат депутатите да дойдат на работа.

Две неуспешни регистрации имаше заради липсата на депутати. В 9 часа трябваше да има поне 121 депутати, това обаче не се случи, защото не всички от ГЕРБ влязоха в залата, а депутатите на БСП, ДПС и "Атака" пък бяха недостатъчни. При първата регистрация четирима от ГЕРБ се регистрираха, само един глас не стигна при втората регистрация.

Последва трета регистрация, която беше успешна.

Десислава Атанасова от ГЕРБ беше от депутатите, регистрирали картата си:

Това, че днес нямат кворум не е мой проблем, а техен.

Според Цецка Цачева се е потвърдило, че Народното събрание не може да работи:

Това е наша тактика, имаме възможност като парламентарна процедура да го правим, защото, както неведнъж сме заявявали, кворумът е работа на управляващите. Три парламентарни групи със 143-ма народни представители не могат да осигурят кворум, за да започне работа днешното заседание.

Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова отсъстващите депутати от БСП са имали уважителни причини. Тя обаче разкритикува депутатите на ГЕРБ заради отказа им да се регистрират в началото на днешното заседание на парламента:

То си е за тяхна сметка. След като вчера настояваха министър Андреева да е тук за обсъждането на Закона за здравето, днес самите те се поставиха в смешна ситуация с това, че не бяха в зала. Губят времето на министъра, губят парламентарно време, толкова по-жалко за тях. Българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат, че когато един човек има работно време и е на работа, просто в 9 часа трябва да бъде на работното си място. Правилата, които важат за всеки нормален българин, единствено и само не важат за парламентарната група на ГЕРБ, се оказва. Те могат да идват на работа, могат да не идват, могат да закъсняват, това не е нормално поведение.

Депутатите обсъдиха на първо четене промени в Закона за здравето, според които Националната здравноосигурителна каса ще възстановява сумата за лечение на българи в чужбина само до стойността на услугата по цени, валидни за България.

10 министри ще отговарят на въпроси по време на парламентарния контрол, който пък ще бъде удължен с около половин час, за да бъде наваксано закъснението на депутатите. 

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени