Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране към ЕС, Янукович е непреклонен за Украйна

След двустранни срещи с висшите европейски чиновници и с германския канцлер Ангела Меркел, украинският президент Виктор Янукович е останал непреклонен и днес няма да подпише ключовото споразумение, което на практика би разширило свободната икономическа зона на Евросъюза с 2000 километра на изток. Това потвърдиха дипломатически източници от литовското председателство на Съюза.

В обща декларация, която предстои да бъде публикувана, лидерите потвърждават намерението си да продължат сътрудничеството с Киев. В изявления президентът на Литва Далия Грибаускайте и на председателите на Еврокомисията и Европейския съвет ще обяснят пред журналисти подробности какво точно са договорили с Украйна като действия от тук нататък.

Самият Янукович поне засега е отказал да отговаря на въпроси на чуждестранните медии и ще даде брифинг само на украински журналисти. След украинския неуспех на форума тази сутрин бяха парафирани споразумения от по 1000 страници за асоцииране на Грузия и Молдова с Евросъюза, които ще бъдат реално действащи едва след месеци.

Грузия сключи и рамков договор за участие в операцията на съюза за управление на кризи, което е свързано с отбранителната политика и военната координация. Има и безвизови шансове за Молдова и Грузия след днешната среща, а Азербайджан, от който Европа очаква алтернативен на руския каспийски газ, подписа споразумение за облекчаване на визовия режим.

Досега малкото български журналисти във Вилнюс не сме чули каква е била изразената позиция на нашата страна по отношение на Украйна.

На двустранна среща по-рано президентът Росен Плевнелиев и гръцкият премиер Андонис Самарас се договориха за общи действия и настояха за европейска солидарност за бежанския поток през турската граница. Плевнелиев е разговарял и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Няма предвидена среща обаче с британската делегация на Дейвид Камерън, който е настроен негативно срещу българската имиграция.

По публикацията работи: Никола Миладинов - специален пратеник на БНР във Вилнюс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна