Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр.Александру Пригорски: За Молдова вчерашният ден във Вилнюс е исторически

За Молдова вчерашният ден и Вилнюс – това е един исторически ден. Молдова започна преговорите за асоцииране през 2010-а година. Искам да кажа, че през тези три години Молдова водеше преговори в три насоки. Това е споразумение за асоцииране, като основната му част е създаването на свободната му зона за търговия. Третото споразумение, което беше готово преди Вилнюс и вече е одобрено от ЕК е споразумение за безвизовия режим. Това означава в началото на идната година молдовските граждани ще могат да пътуват в страните от ЕС без визи. Вчера бе постигната договореност, че през март това споразумение ще бъде подписано. През тези три години бе извършена една огромна работа и сме много доволни от станалото във Вилнюс. Това каза посланикът на Молдова у нас Н.Пр. Александру Пригорски в интервю за предаването "Събота 150".

Молдова иска да построи Европа у дома си. Поради тази причина е много важен опитът на Европейския съюз по гражданските права за борбата с корупцията и в други области. Искаме да приложим всички европейски стандарти в нашата страна и когато става дума за икономическо сътрудничество, то след подписването на споразумението за свободна търговия, според нашите пресмятания, товарообменът с държавите от ЕС ще нарасне с 16%. Искам да кажа, че в момента делът на товарообменът със страните от ЕС на Молдова е над 50%. Освен това, относно вътрешния брутен продукт, ние смятаме, че той ще нараства в порядъка на от 3 до 5%. След, разбира се, сътрудничеството за привличането на чуждите инвестиции. В момента в Молдова върви процес на приватизация. Информираме и българските агенции и контрагенти, които се биха съгласили евентуално да инвестират в нашата страна, каза той.

По отношение на общественото мнение в Молдова за предстоящото партньорство с ЕС, Н.Пр. Пригорски каза:

Пряко противопоставяне няма, но има различни възгледи. Тази молдовска власт, която дойде на власт през 2009-а фактически е предначертала пътя за европейската интеграция. Съгласно допитването до общественото мнение повече от 50% от населението на Молдова е за евроинтеграция. Разбира се има и политически сили и всяка политическа сила има своя електорат, които предлагат да подпишем някакви споразумения с Митническия съюз на Евроазиатския съюз. Има и партии, които предлагат да не сме нито с едните, нито с другите, но Молдова не може да бъде изолирана. Затова навсякъде пише, че нашият избор и нашата цел са европейската интеграция. Убеден съм, че след подписването на безвизовия режим привържениците на нашия избор ще станат още повече.

Н.Пр. Пригорски заяви още, че има двойствено отношение към случващото се в Украйна: Първо това е наш съсед, с който поддържаме много добри и приятелски отношения. Аз предполагам, че взетото решение всъщност е украинско решение и ние трябва да го възприемем. Вторият момент е, че на нас самите би ни било по-удобно, ако Украйна заедно с нас бе парафирала именно това споразумение за асоцииране, защото както Украйна, така и Молдова трябва да се движат в една посока. Убеден съм, че в резултат на преговори в близко време и доразработване на определени въпрос, Украйна ще вземе своето крайно решение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени