Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кънев: Една партия не може да не бъде субсидирана

В коментар на новините от срещата на властта в курорта "Боровец", депутатът от БСП Петър Кънев каза в предаването "Неделя 150":

Голямата новина е, че все пак се събрахме. Това, е нормална практика и в предишните парламенти. Беше редно двете парламентарни групи, които подкрепят правителството да се съберат и да уточнят приоритетите до края на годината. /…/ Обсъждахме проблеми свързани с антимонополното законодателство. Буквално, след приемането на бюджета, ще влязат в парламента няколко закона за обсъждане. Беше интересен и докладът на Зинаида Златанова за усвояването на еврофондовете, какво най - вече ни очаква през следващия период. А това, което вие приемате като новина – това са няколко неща. Взе се решение за намаляване субсидията на партиите. За сега с толкова, с колкото се намаляват бюджетите на отделните министерства – около 10 процента. Втората новина беше, че това което обеща министърът на финансите Чобанов по известния Инвестиционен фонд, да предоставим за разглеждане вариантите на начина на взимане на решения, структура на фонда, управителен орган, приоритетите, каза Кънев.

Запитан, защо субсидията на партиите се намаляват само с 10 процента, при положение, че в предизборната кампания БСП обеща да бъде намалена с повече, Петър Кънев даде следния отговор:

Една политическа партия не може да не бъде субсидирана. Дали тя ще бъде субсидирана от олигархията или от кръговете на бизнеса, или ще бъде субсидирана от държавата, трябва да се намери правилното решение. Не бива да се връщаме назад. Дали тези 10 процента са много или малко ще покаже времето. Мисля, че това е едно правилно и справедливо решение на този етап. Така са решили политическите сили, каза Кънев.

По повод готвените протести от собствениците на фотоволтаични централи, заради решението на управляващите да обложат с 20 процента производителите на зелена енергия, Петър Кънев посочи, че от догодина и Германия е взела решение за нулева субсидия на зелената енергия. Стъпки в тази посока още преди година са взели Белгия, Франция, Чехия, Гърция.

Трябва да се намери балансът, кое е по важно – интересите на една гилдия, която годишно получава около 700 млн. лева, срещу които осигурява около 8 процента от потреблението на енергия. Това, което става последните седмици, не е нищо ново в европейското пространство, заключи Петър Кънев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна