Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

10 на сто по-малко пари за партиите, оповестява на централно място Труд. Изданието публикува и снимка на министър-председателя в едър план и цял ръст с надпис "Орешарски гони с песен калинките от властта".

"В Боровец властта реши - режат 10 на сто от парите на партиите", пише 24 часа. Един глас ще носи вече с 1,20 лева по-малко. Тези информации са вдъхновени от семинара на управляващите в Боровец, на който са взети и още решения, като това да рестартират проекта за втора атомна централа край Белене.

Преса помества в конспективен вид решенията от семинара - властта ще връща държавността; субсидията на партиите ще бъде намалена с 10 на сто; общ проект на нов изборен кодекс ще внесат БСП и ДПС скоро; с такса от 20 на сто ще се обложат приходите на дружествата, произвеждащи електроенергия от вятърна и слънчева енергия. Главните изводи, по които управляващите са постигнали съгласие, са и от Стандарт: водещата тема на неделния вариант на вестника е озаглавена: "Бюра по труда за младежи". Поводът е идеята на министъра на спорта Марияна Георгиева от семинара. Тя е предложила с малка промяна в Закона да се уреди статутът на тридесетина младежки организации в страната, които да разширят дейността си. За помощ ще се използват 55 милиона евро в началото на следващата година и още толкова до края на 2014-а, уточнява публикацията. 

Наред с решенията, по които участниците на семинара в Боровец са постигнали пълно съгласие, са били изнесени скандални разкрития. Министър Цветлин Йовчев е изнесъл данни, от които Монитор е извел заглавието "МВР - разграден двор при Цветанов".

Водещото заглавие на Преса запознава читателите с намерението на съвместен екип на прокуратурата и комисията срещу незаконното забогатяване. На прицел са имотите на собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, на бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, и на изпълнителния директор на "Уорли Парсънс" Събин Събинов. През октомври те бяха обвинени за изплатените над 8 милиона лева по проекта за АЕЦ "Белене", припомня изданието.

В дясно до главата на вестник 24 часа е публикувана снимка на митрополит Галактион с информацията за това, че е постъпил в болница. Старозагорският митрополит е настанен в кардиологичното отделение на правителствената болница в София. Той лично е помолил шефа на болницата професор Спасов да не разгласява подробности за състоянието му, уточнява публикацията. 

По публикацията работи: Мая Бонева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна