Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на властта в Боровец през погледа на журналистите Иван Бакалов и Владимир Йончев

Журналистите Иван Бакалов от e-vestnik и Владимир Йончев от OFFNews коментираха в предаването "Нещо повече" решенията от срещата на управляващите в Боровец и актуалната ситуация в страната.

И двамата засегнаха темата за партийните субсидии, които, както беше обявено след семинара в Боровец, се очаква да бъдат намалени с 10 на сто. Според Иван Бакалов субсидия трябва да получават само тези партии, които са получили над 2% от гласовете.

Владимир Йончев прогнозира, че протестите през зимата ще бъдат доста по-различни по своето естество от летните протести, които бяха за принципи в политиката:

Сега ще има типичните за всяка бедна държава бунтове на гладните. И затова си мисля, че беше изпусната една огромна обществена енергия, която предлагаше реални решения. Нищо не се направи за болезнените проблеми, сметките за ток са още по-високи, отколкото бяха миналата година.

Впечатляващо е огромното желание на правителството да опропасти арбитражното дело за АЕЦ "Белене", каза Владимир Йончев:

Според мен след края на делото ще бъде забравено всичко, което се случва в АЕЦ "Козлодуй" и всичките тези уговорки.

Технологиите в 21-ви век така се развиват, че много скоро този тип централи ще бъдат излишни и голяма заплаха за бъдещето, коментира Иван Бакалов:

Референдумът показа, че повечето хора искат атомна централа. Въпросът е каква и как. България изпадна в едно положение да услужи на единия и на другия голям брат – да прави една АЕЦ в Белене и още един блок в Козлодуй. Това е абсолютно нелепо. Мощностите на двете са толкова много, че трябва да спрат АЕЦ "Козлодуй" и това ще стане – преждевременно и принудително. Интересите на Русия са следните – тя иска да построи централа, за която ще вземе няколко милиарда евро, иска да ни доставя ядрено гориво, което е постоянен ангажимент за години напред, да ни поддържа мощностите. Същото иска и САЩ.

Когато едно правителство е загубило подкрепата на народа си, то търси подкрепа отвън, допълни Владимир Йончев. Той смята, че това е цената на оставането на правителството на Орешарски навън и тя се заплаща скъпо.

Разговорът с Иван Бакалов и Владимир Йончев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна