Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Травиата" – класическа постановка с нови щрихи

Много ми е приятно през последните сезони да бъда на премиерите на Софийската опера – сред интелигентни, приветливи, елегантни меломани, които разговарят на различни езици, да гледам в пълната зала спектакли с високо качество!

Изпълнителският състав на премиерата на операта „Травиата” от Верди на 28-и ноември беше инернационален – немският диригент Ерих Вехтер, примадоната на Софийската опера Радостина Николаева в ролята на Виолета, румънският тенор Мариус Бренчу – Алфред, руският баритон Владимир Петров – Жорж Жермон.
Това - също както си му е редът в голям европейски театър! Гледахме красив класически спектакъл – възстановка на постановката на акад. Пламен Карталов от 1983 г., с нови щрихи. Два от тях много ме впечатлиха! Помните ли плавно спускащия се червен воал на финала на „Тоска”? Подобна пластична красота създават в „Травиата“ падащите на сцената листове от писма, елегантно танцуващи във въздуха в ритъма на въведението към първо и към трето действие. И... финалът, когато душата на Виолета сякаш се устремява към светлината.

Заслужени 8-минутни аплодисменти за спектакъла. Най-бурни за Радостина Николаева, която успя да ни трогне, изграждайки образа на Виолета, за гостите - Мариус Бренчу като Алфред и още повече за Владимир Петров като Жорж Жермон. През 1996 г. той е оставил ярки впечатления като маркиз Поза в „Дон Карлос“ на Верди на конкурса „Борис Христов”, на който печели втора награда. Чуйте го в звуковия файл в ролята на Жорж Жермон.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени