Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев даде показания по мегаделото "Октопод"

Художникът Светлин Русев даде показания по мегаделото "Октопод", основен подсъдим по което е Алексей Петров. Русев отговаря на въпроси за отношенията си с един от пострадалите от Петров - Георги Цветанов.

Русев е консултирал Цветанов при закупуването на картини, които пострадалият е колекционирал и част от които според обвинителния акт Алексей Петров е взел от него. До това се стигнало, след като Цветанов получил заем от друго известно име - Нешка Робева, но забавил връщането му. Заемът бил в размер на близо 100 000 долара и Цветанов го изплащал в картини на приблизително същата стойност. Именно Русев правил оценката на картините. Това ставало в присъствието на Алексей Петров.

Художникът каза, че по негова информация част от въпросните картини са останали при Нешка Робева, а другите са били дадени на Алексей Петров. Пред съда Светлин Русев разказа, че Георги Цветанов се е хвалил, че е близък с Алексей Петров. Художникът си спомни, че настоящият частен обвинител говорел в края на 90-те години с уважение за настоящия подсъдим.

Обичайно за последните заседания по мегапроцеса днешното започна със словесна престрелка между прокуратурата и защитата. Причината е разпитът на свидетеля Светлин Иванов, който се оказа защитен свидетел по друго дело и публичното му показване не било желателно според държавното обвинение. Разпитът е насрочен за по-късно днес.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна